Turkije na bizar slot naar de kwartfinales

Turkije buigt een 2-0 achterstand om in een sensationele 3-2 overwinning.

Tsjechië wordt verrassend uitgeschakeld in Genève.

Nihat viert, Turkije is door. Foto AP Turkey's Nihat Kahveci celebrates scoring during the group A match between Turkey and Czech Republic in Geneva, Switzerland, Sunday, June 15, 2008, at the Euro 2008 European Soccer Championships in Austria and Switzerland. Turkey defeated Czech Republic 3-2. (AP Photo/Petr David Josek) Associated Press

Zo weinig meeslepend als de eerste 85 minuten van het beslissingsduel tussen Turkije en Tsjechië waren, zo spectaculair was het slot. Met doelpunten van spits Jan Koller na een half uur en invaller Jaroslav Plasil na een uur had Tsjechië een plek in de kwartfinales binnen handbereik. Maar het waren de Turkse voetballers die na negentig minuten euforisch mochten juichen, met spits Nihat Kahveci in het middelpunt.

Net toen de wedstrijd leek gespeeld, zorgde Arda Turan een kwartier voor tijd voor de aansluitingstreffer, waarmee voor Tsjechië nog niets was verloren. Een fout van doelman Petr Cech, die de bal uit een voorzet losliet, zorgde ervoor dat Nihat drie minuten voor tijd zijn eerste doelpunt van de avond kon maken. 2-2 gelijk. Iedereen in het Stade de Genève maakte zich vervolgens op voor de eerste strafschoppenserie na een groepswedstrijd, op de spits van Villarreal na.

Nihat ontving de bal op de rand van het strafschopgebied, draaide zich om en schoot via de onderkant van de lat staalhard raak: 3-2. Na een krankzinnig kwartier bereikt Turkije de kwartfinales, waarin het uitkomt tegen Kroatië. De Turkse spelers en begeleiders konden het nauwelijks geloven, de Tsjechen al helemaal niet. Ze hadden net deel uitgemaakt van een waanzinnige ontknoping, maar wel als de verliezers van de avond.

Tsjechië zocht na een futloze openingsfase de aanval. Daar ligt doorgaans ook de kracht van de Tsjechen, die in de 35-jarige spits Jan Koller al jaren een voortreffelijk speerpunt van ruim 2 meter lang hebben.

Koller kreeg gisteravond van Brückner weer een basisplaats. De spits moest in de verloren partij tegen Portugal zijn plek afstaan aan Milan Baros, maar Koller bewees tegen de Turken direct zijn waarde. De Turkse verdedigers hadden het vooral in de eerste helft moeilijk met de forse aanvalsleider en waren na ruim een half uur kansloos toen Zdenek Grygera aan de rechterkant mocht opstomen en een wegdraaiende voorzet losliet. Koller zette zijn karakteristieke hoofd er tegenaan. Doelman Volkan Demirel kreeg er slechts een half handje achter: 0-1.

De Turken pakten daarna het duel wat energieker aan. Dat werkte aanvankelijk averechts. Nadat Koller al een unieke kans op 0-2 had laten liggen, leek Plasil in de 62ste minuut het treffen te beslissen met de tweede Tsjechische treffer.

Turkije, dat in de blessuretijd al zwijnde tegen Zwitserland, trok daarna alle registers open. Dat leidde een kwartier voor het einde tot de 2-1, die door Arda werd binnengeschoven. De ‘oude’ Tsjechen, met oud-Ajacied Tomas Galasek als regisseur, kreunden en steunden en braken uiteindelijk in de stromende regen.

Topschutter Nihat zorgde voor de kentering, maar had in eerste instantie wel de hulp nodig van de ervaren sluitpost Cech. De Tsjech liet een voorzet los: 2-2 in de 87ste minuut. Nihat bracht zijn land twee minuten later helemaal in extase door de 3-2 binnen te schieten. Dat doelman Volkan Demirel ver in blessuretijd nog tegen rood aanliep en vervangen werd door veldspeler Tuncay was voor de uitzinnige Turken slechts bijzaak. De Zweedse scheidsrechter Fröjdfeldt liet ruim vijf minuten doorspelen. Om de rode kaart werd niet getreurd, de kwalificatie werd met Turkse uitbundigheid gevierd. Vooral voor coach Fatih Terim, die felle kritiek kreeg te verduren van de Turkse voetbalpers, is de kwalificatie een welkome opsteker. De Turken blijven tot zondag op het EK.

Turkije Tsjechië
3 2
Gespeeld op 15 juni, Genève
Toeschouwers 30.000
Scheidsrechter Fröjdfeldt (Zwe)

Doelpunten

34' Koller 0-1
62' Plasil 0-2
75' Arda 1-2
87' Nihat 2-2
89' Nihat 3-2

Kaarten

6' Topal, 10' Aurelio, 62' Arda, 73' Asik 80' Galasek, 90+4' Ujfalusi, 90+5' Baros
90+2' Volkan
    • Michiel Dekker