Topzangers van deze tijd

cd klassiek

Netrebko/ Villazon:La bohème *****

Zo populair als Puccini’s La bohème is, zo spaarzaam zijn de topopnamen van de opera die als weinig andere zó direct weet te ontroeren. Net als in Verdi’s La traviata gaat het in La bohème om een tot mislukken gedoemde liefde van een jonge vrouw die lijdt aan tuberculose. Al in het begin heeft Mimi koude handjes, zo bemerkt Rodolfo in Che gelida manina, en als ze uiteindelijk een mofje heeft, sterft ze.

Legendarisch is de opname uit 1972 van Luciano Pavarotti en Mirella Freni met Herbert von Karajan en zijn Berliner. En meer dan voortreffelijk was de Bohème met Angela Gheorghiu en Roberto Alagna bij Riccardo Chailly en het orkest van de Milanese Scala (1999).

En dan is er nu de Bohème met de absolute topzangers van deze tijd: sopraan Anna Netrebko en tenor Rolando Villazón bij het orkest van de Bayerische Rundfunk onder leiding van Bertrand de Billy. De grote aria’s en het duet in de eerste acte leggen de basis voor de enerverende derde acte, een hoogtepunt in de operahistorie met die emotionele ontladingen in de sneeuw. En dan moet het tranenverwekkende slot nog komen.

Kasper Jansen

    • Kasper Jansen