Tennisser Nadal wint nu ook een toernooi op gras

Twee weken voor de start van Wimbledon heeft de Spaanse tennisser Rafael Nadal een duidelijke waarschuwing afgegeven aan zijn Zwitserse rivaal Roger Federer. De gravelkoning uit Mallorca liet op de banen van Queen’s in Londen zien dat hij ook kan winnen op gras. Een week na zijn vierde opeenvolgende succes op Roland Garros behaalde Nadal zijn eerste titel op gras door in de finale de Serviër Novak Djokovic met 7-6 en 7-5 te verslaan.

Nadal is de eerste Spanjaard in 36 jaar die een grastoernooi op zijn naam schrijft.

Federer won gisteren voor de vijfde keer in zijn loopbaan het grastoernooi in het Duitse Halle. Tegen de plaatselijke favoriet Philipp Kohlschreiber zegevierde hij met 6-3 en 6-4 voor de 59ste keer op rij op gras. Na zijn kansloze nederlaag vorige week tegen Nadal op het gravel van Parijs had de nummer één van de wereld even overwogen Halle over te slaan.

„Ik heb er wel even over moeten nadenken, want ik zag het niet zo zitten om hier in de eerste of tweede ronde te verliezen. Maar nu ben ik blij dat ik ben gekomen, want dit is toch een goede voorbereiding voor Wimbledon.” Het was voor Federer pas zijn tweede eindzege dit jaar.

Op de openingsdag van het grastoernooi van Rosmalen was het, niet onverwacht, zwaar voor de Nederlanders die in actie kwamen. Bij de mannen verloor Jesse Huta Galung van de als eerste geplaatste Spanjaard David Ferrer (6-2 en 6-3).

Huta Galung, die onlangs op Roland Garros debuteerde op een grandslamtoernooi, had een wild card gekregen. „Natuurlijk baalde ik na de loting, maar je gaat nooit de baan op met het idee: dit wordt niks”, vertelde Huta Galung na zijn nederlaag. Hij had ervoor gekozen in Rosmalen te tennissen en de kwalificaties voor Wimbledon te laten schieten. „Ik heb geen spijt van die keuze. Ik hoopte hier meer media-aandacht te krijgen. Ik zoek nog steeds een sponsor die het mogelijk maakt dat ik een privécoach in dienst kan nemen.”

Bij de vrouwen verloor de zeventienjarige Nederlandse juniore Arantxa Rus in de eerste ronde van de Oekraïense Maria Korittseva (6-4 6-4). Ook Rus deed mee dankzij een wild card van de organisatie. Vandaag komen Michaëlla Krajicek, Martin Verkerk en Robin Haase in Rosmalen in actie. (ANP)