Televisie Voorkeur

Voorjaar op de Noordpool. Een ijsberenmoeder kruipt met twee jongen uit het winterkwartier. Ze heeft twee weken de tijd om hen voor te bereiden op de tocht over de bevroren zee, voordat het ijs begint te smelten en de oversteek onmogelijk wordt. Het begin van de elfdelige Britse documentaireserie Planeth Earth – ook als bioscoopfilm uitgebracht en bekroond met vier Emmy Awards – waarvan vanavond de eerste twee delen te zien zijn. Arte, 19.00-19.45u. en 20.15-21.00u. Zur ARTE-Sendung Planet Erde: Von Pol zu Pol 1: Die EisbŠrenmutter hat nur zwei Wochen Zeit, um ihre Jungen auf eine gefŠhrliche Reise Ÿber das gefrorene Meer vorzubereiten, bevor dieses zu schmelzen beginnt und die EisbŠrenfamilie ans Land bindet. © NDR/WDR/Jason Roberts Foto: WDR Honorarfreie Verwendung nur im Zusammenhang mit genannter Sendung und bei folgender Nennung "Bild: Sendeanstalt/Copyright". Andere Verwendungen nur nach vorheriger Absprache: ARTE-Bildredaktion, Tel.: Carine Haggiag +33 3 88 14 21 37 und Silke Wšlk +33 3 88 14 22 25, E-Mail: bildredaktion@arte-tv.com © NDR/WDR/Jason Roberts

actualiteiten

EénVandaag. Cherie Blair, de vrouw van oud-premier Tony Blair, licht haar memoires toe die in boekvorm zijn uitgekomen. Ze kijkt terug op de 10 jaar waarin ze met haar man Downing Street 10 bewoonde en geeft haar commentaar op gebeurtenissen als de dood van een prinses, bomaanslagen in Londen en deelname aan een omstreden oorlog in Irak. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Reportage over de Amsterdamse kraakwereld. Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor een kraakverbod. Krakers van nu zouden geen idealen meer hebben, alleen maar gratis willen wonen en bovendien steeds gewelddadiger worden. Verder een portret van jongerenwerkster Fatimazohra Hadjar. Zij kiest onvoorwaardelijk voor ‘haar’ Marokkaanse en andere allochtone jongens, hoe onhandelbaar ze ook zijn. Ned.2, 20.30-20.55u.

Nova/Den Haag Vandaag. Reportage over orgaandonatie in België, gevolgd door discussie over de donorproblematiek met Patrick Lodiers, voorzitter van BNN en presentator van De Grote Donorshow, en minister Ab Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ned.2, 22.45-23.20u.

informatief

Communekind, opgroeien bij de Bhagwan. Documentaire van Maroesja Perizonius over haar ervaringen met de Bhagwanbeweging. Toen Maroesja 13 jaar oud was, verhuisde haar moeder naar de Amsterdamse commune en Maroesja moest met haar mee. Ook woonde Maroesja een aantal maanden in een kindercommune in Engeland. Volgens Bhagwan behoren kinderen niet alleen toe aan hun ouders. Dat had gevolgen voor Maroesja’s persoonlijke veiligheid. Holland Doc, 19.00-20.00u.

WISO-Dokumentation. Consumentenrubriek. Vandaag: Die eBay-Falle. Steeds meer klanten die via de veilingsite eBay spullen kopen, worden slachtoffer van hackers en internetcriminelen. ZDF, 19.25-20.15u.

Mary Queen of shops. Tweede aflevering van een zesdelige reportageserie waarin detailhandelgoeroe Mary Portas kleine kledingwinkels advies geeft hoe ze zich te weer kunnen stellen tegen de grote concurrenten. Vanavond bezoekt ze de boetiek annex bar Floyds in Cardiff. BBC 2, 22.00-23.00u.

Voetbalsupporters op de vuist. Reportageserie over voetbalvandalisme op vele plaatsen op de wereld. Met aandacht voor de verschillende manieren waarop hooligans zich manifesteren. SBS 6, 23.25-0.25u.

Het uur van de wolf: Kees Fens, erfgenaam van een lege hemel. Documentaire van Hans Keller over de recent overleden essayist en literatuurcriticus Kees Fens, die bijna veertig jaar criticus was bij de Volkskrant. Ned.2, 23.50-0.45u.

kunst en cultuur

Robyn Orlin, eine Choreografin auf dem Weg von Johannesburg nach Paris. Portret van de Zuid-Afrikaanse choreografe Rbyn Orlin. Deze in 1955 in Johannesburg geboren en onder het apartheidsregime opgegroeide kunstenares ziet dans als een vorm van politieke actie. Zij heeft ongenadige kritiek op de dominante blanke cultuur in haar geboorteland. Thema’s als intolerantie, racisme en geweld lopen als rode draden door haar werk. In het portret veel aandacht voor haar productie L’Allegro, il Penseroso ed il Moderato. Arte, 22.50-0.20u.

Oerol Late Night. Op het Oerol-festivalterrein op Terschelling praat Sipke Jan Bouseman met bekende Nederlanders over wat zij gezien en beleefd hebben op het locatietheaterfestival Oerol. Met sfeerimpressies en amateurbeelden van voorstellingen, gemaakt door bezoekers van het festival. Ned.2, 23.20-23.50u.

amusement

A taste of my life. Nigel Slater praat met beroemdheden over hun leven, aan de hand van wat zij eten. Vanavond met actrice Liz Smith, bekend van series als The Vicar of Dibley en The Royle Family. BBC 2, 19.30-20.00u.

Grumpy old women: It’s just everything. Vrouwen van middelbare leeftijd – onder anderen Ann Widdecombe, Germaine Greer, Indira Joshi, Jane Moore, Janet Street Porter, Jenny Eclair, Lynne Franks, Muriel Gray, Sheila Ferguson en Sheila Hancock – klagen over de computer die toch immers bedoeld was om ons te bevrijden van alle vervelende dagelijkse klussen. BBC 2, 23.00-23.30u.

voetbal

NOS: EK Journaal. Hoogtepunten van de dag, interviews en achtergrondreportages. Laatste nieuws over het Nederlands elftal. Presentatie Toine van Peperstraten en Youri Mulder. Ned.1, 20.00-20.25u.

EK Voetbal: Oostenrijk-Duitsland. Voorbeschouwing, rechtstreeks verslag met commentaar van Jan Roelfs, en wedstrijdanalyse in de rust en na afloop. Ned.1, 17.25-20.00u.

EK Voetbal: Polen-Kroatië. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag; wedstrijdanalyse in de rust en na afloop. Ned.1, 20.00-22.45u.

NOS Studio Sportzomer. Jack van Gelder bespreekt in Château de Duillier in Zwitserland de gebeurtenissen op het EK 2008. Vandaag met tv-presentator Ron Brandsteder, Ronald de Boer, Johan Neeskens en Mario Been. Ned.1, 20.40-21.45u.