Servië wil een eigen bestuur in Noord- Kosovo

Servië heeft aangekondigd een apart parlement op te richten voor etnische Serviërs in Noord-Kosovo, als reactie op het in werking treden van de Kosovaarse grondwet gisteren.

In Kosovo, dat zich in februari onafhankelijk verklaarde, vierden politici met een bescheiden ceremonie dat de eerste grondwet van het land gisteren van kracht is geworden. Dat betekent dat de Kosovaarse regering nu formeel de bestuursmacht in handen heeft. Sinds 1999 wordt het gebied bestuurd door de Verenigde Naties.

Servië, dat Kosovo nog steeds als zijn eigen provincie ziet, noemde de nieuwe Kosovaarse grondwet „illegaal”. De Servische minister voor Kosovo, Slobodan Samardzic, zei dat gemeenten in Kosovo waar etnische Serviërs in de meerderheid zijn, een gezamenlijke „assemblee” zullen vormen. Servië organiseerde op 11 mei lokale verkiezingen in deze gemeenten, voornamelijk in het noordwesten van Kosovo.

De assemblee moet bestaan uit afgevaardigden van de etnisch Servische gemeenten, en een „vertegenwoordigende functie” krijgen. De openingszitting is volgens Samardzic gepland op 28 juni. Overigens is de positie van Samardzic demissionair; momenteel wordt in Belgrado onderhandeld over een nieuwe regering.

De Servische plannen ondermijnen het gezag van de Kosovaarse regering in Pristina en gaan ook in tegen het beleid van de Europese Unie. De EU is tegen de oprichting van aparte bestuurstructuren voor de Servische minderheid in Kosovo, die ongeveer tien procent van de totale bevolking omvat. De EU-vertegenwoordiger in Kosovo, de Pieter Feith, waarschuwt vandaag in de Financial Times voor „functionele deling” van Kosovo als Belgrado te veel ruimte krijgt om invloed te blijven uitoefenen in Noord-Kosovo. De EU plant een politiemissie, die ook in de etnisch Servische gebieden van actief zou moeten worden. (VIP, BBC)

Tekst grondwet en korte geschiedenis op nrc.nl/kosovo