Saoedi-Arabië verhoogt opnieuw olieproductie

’s Werelds grootste olieproducent Saoedi-Arabië gaat zijn olieproductie vanaf volgende maand met 200.000 vaten per dag verhogen. Dat heeft de Saoedische minister van Energie Ali al-Naimi afgelopen weekend gezegd tegen secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties.

De verhoging van de olieproductie is bedoeld om de almaar stijgende prijzen te drukken. Vorige week bereikten de olieprijzen een nieuw record van 139 dollar per vat. De hoge prijzen maken het transport, en allerlei van olie afgeleide producten (kunststoffen, kunstmest) duurder. Het heeft een sterke inflatie tot gevolg. President Lee Myung-bak van Zuid-Korea zei gisteren tijdens een Azië-Europa-top in zijn land, dat de stijgende prijzen de grootste bedreiging vormen voor de wereldeconomie sinds de oliecrises in de jaren zeventig.

Op de termijnmarkt van Singapore leidde de productieverhoging van Saoedi-Arabië vanochtend tot een geringe prijsverlaging. De prijs per vat olie daalde met 85 dollarcent naar 134 dollar. Of de productieverhoging de stijging van de olieprijzen definitief kan keren, is de vraag. Afgelopen mei verhoogde Saoedi-Arabië zijn productie al met 300.000 vaten per dag. Het heeft de prijsstijging van olie vervolgens niet tegengehouden. Dit komt mede doordat de krapte op de wereldmarkten niet alleen bij ruwe olie zit. Het speelt door de hele keten. Raffinaderijen kunnen de groeiende vraag naar olieproducten (zoals benzine, diesel en kerosine) amper aan. Bovendien is er een dreigend tekort aan tankers die de olie vervoeren.

Met de productieverhoging in mei en juli lijkt Saoedi-Arabië afstand te nemen van de visie van de OPEC, de organisatie die 40 procent van de wereldwijd verbruikte olie produceert. OPEC beweert al langere tijd dat het weinig zin heeft de productie verder te verhogen. De oorzaak van de hoge prijzen ligt volgens de organisatie van dertien olie-exporterende landen niet bij een tekort aan ruwe olie, maar bij speculanten.

Lees meer over de stijging van de olieprijs op nrc.nl/olie