Rust in de keuken

‘Rust’, sprak mijn huisarts streng, ‘is het enige dat helpt bij een hersenschudding’. ‘Ja maar ...’, probeerde ik nog. Ik haat rust. Rust is voor baby’s en bejaarden. Bovendien, kan ik wel gemist worden? Ik bedoel, wat moeten jullie elke dag eten als ik geen recept in de krant zet?

Helaas. Daar trapte de dokter niet in (en mijn geschudde hersens evenmin). Vandaar voorlopig dit compromis: wel een recept, geen column. En nu ik plots zeeën van tijd heb om te koken, doe ik de ene na de andere ontdekking. Zoals hoe waanzinnig lekker het is om tuinbonen te roosteren op de barbecue.

Nodig:

per persoon een handvol jonge tuinbonen, nog in de peul

de lekkerste olijfolie die je in huis hebt

zeezoutvlokken of fleur de sel

Maak de barbecue ruim van tevoren aan. Zodra de fik eruit is gooi je de tuinbonen op het rooster. Laat ze aan alle kanten zwart blakeren. Zet een schaaltje olijfolie op tafel en een schaaltje zout. Laat iedereen zelf de beetgare tuinboontjes uit hun peulen bevrijden en achtereenvolgens in olijfolie en zout dopen.

Janneke Vreugdenhil

Stuur jouw beste barbecuerecept voor de nrc.next barbecuewedstrijd naar nrcnext.nl/koken. Kijk op nrc.tv voor Janneke’s recept van de week.

    • Janneke Vreugdenhil