Russische krant dicht na inspectie

Het alternatieve Russische tijdschrift The eXile heeft zijn deuren gesloten na een bezoek van inspecteurs van de Federale Dienst voor Massamedia, Telecommunicatie en de Bescherming van Cultureel Erfgoed. De Russische financiers van de tweewekelijkse krant zijn zo van dit bezoek geschrokken, dat ze hun steun hebben ingetrokken. Hierdoor kan het Moskouse tijdschrift zijn uitgave niet voortzetten.

Het Engelstalige blad dat elf jaar bestaat, doet veel aan onderzoeksjournalistiek en schrijft op soms provocerende wijze over de wereld van prostitutie, drugs en politiek. Op grond van die berichtgeving verwierf het een grote reputatie. Een van de medewerkers van het tijdschrift is de excentrieke schrijver Edward Limonov, die voortdurend Russische politici op de korrel neemt. De inspecteurs bleken vooral in zijn werk geïnteresseerd.

Volgens hoofdredacteur en oprichter van The eXile Mark Ames wilden zij een kopie van een recent artikel van Limonov zien. De inspecteurs namen daarop drie nummers van de krant mee om die door experts te laten analyseren op schendingen van de wet tegen verspreiding van extremisme, porno en narcotica. Als wetsovertredingen worden aangetroffen, krijgt het tijdschrift een officiële waarschuwing. Als het daarna opnieuw een overtreding begaat, wordt zijn vergunning ingetrokken.

De afgelopen weken is de onafhankelijke pers in Rusland regelmatig door de overheid belaagd, ondanks herhaalde toezeggingen van president Medvedev de persvrijheid te zullen beschermen. Zo kreeg het dagblad Nezavisimaja Gazeta twee weken geleden van de Moskouse autoriteiten te horen dat het zijn redactiegebouw moest ontruimen omdat er dringende reparaties moesten worden verricht.

De veronderstelde reden voor het bevel was de kritiek die de krant op de Moskouse burgemeester Loezjkov had geuit, naar aanleiding van diens beweringen dat Oekraïne zijn havenstad Sevastopol aan Rusland zou moeten afstaan.

Twee weken voor Poetins aftreden sloot boulevardkrant Moskovskij Korrespondent zijn burelen. Aanleiding hiervoor was het opgeklopte roddelbericht dat Poetin deze zomer zijn vrouw zou verlaten voor de jonge turnkampioene Alina Kabajeva. De krant heeft zijn activiteiten inmiddels hervat. En Poetin is nog altijd bij zijn vrouw.

The eXile is te lezen op www.exile.ru