Retour Den Haag-Brussel

Mao Zedong, met wiens Lange Mars Marijnissen zou flirten. Mao Zedong (1893-1976), homme d'Etat chinois. RV-367158 ROGER_VIOLLET

Ivo doet het ietsje slimmer dan Bert

Ivo Opstelten vertrekt eind dit jaar als Rotterdams burgemeester om zich te wijden aan het VVD-voorzitterschap. Na bijna tien jaar vindt de gemeente dat wel een feestje waard. Ahoy, het congrescomplex op Zuid, is afgehuurd, de kosten worden geraamd op 900.000 euro.

De ondergrens voor Europese aanbestedingen ligt dit jaar op 206.000 euro. Daar komt de farewell party van Ivo ruim boven. Toen minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) vorig jaar een feestje organiseerde (kosten 750.000 euro) ontstond er ophef omdat hij de organisatie niet openbaar had aanbesteed, maar had ondergebracht bij een pr-bedrijf van enkele bevriende PvdA’ers. Rotterdam pakt het slimmer aan. Er is een aparte stichting opgericht die, verzekert een woordvoerder, niet is bedoeld om de regels te ontwijken, maar om de financiële risico's voor de Maasstad te beperken. De gemeente bekostigt het evenement niet rechtstreeks; de stichting verkoopt gesponsorde tafels aan het bedrijfsleven. Met de opbrengst hiervan kunnen gewone Rotterdammers het feest gratis bijwonen. Het geheel wordt ook niet als één project aanbesteed, maar opgeknipt in afzonderlijke opdrachten die elk apart onder de aanbestedingsgrens blijven. De gemeente geeft wel een garantie af voor de stichting. En negen ton voor een feestje blijft, nou ja, een aanzienlijk bedrag. (RCJ)

Martijn: Jan flirt met de Lange Mars

De nieuwe PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer wil betere betrekkingen met de SP, zo verkondigde zij vorige maand. Dat deze opvatting niet door alle leden van de fractie wordt gedeeld, bleek vorige week weer eens tijdens een debat in de Kamer over China. Daar haalde buitenlandwoordvoerder Martijn van Dam (PvdA) keihard uit naar SP-leider Jan Marijnissen die volgens hem nog altijd „flirt” met de voormalige Chinese partijleider Mao Zedong. „Als je je als leider van de grootste oppositiepartij daarmee associeert, dan heb je wel wat uit te leggen. Blijft de SP hierin volharden, dan is dit geen partij waarmee ik graag zaken doe”, aldus Van Dam. Hij baseerde zijn kritiek onder andere op een column van 1 januari 2006 op de website van de SP, waarin Jan Marijnissen het heeft over „een volgende stap op onze lange mars”. Met de Lange Mars begon Mao in 1934 met 130.000 soldaten zijn opmars in China. „Als je weet welke lading deze terminologie heeft, gebruik je deze niet”, aldus Van Dam. „Je kan niet blijven flirten met een misdadig regime.” SP’er Harry van Bommel noemde de uithaal van Van Dam „te onbenullig” om serieus op te reageren. „Het is algemeen bekend dat het bewind van Mao tot massamoord heeft geleid en hoe de SP daarover denkt”, zei hij. VVD’er Hans van Baalen zag de discussie geamuseerd aan en vroeg Van Dam of dit zijn „openingsbod” was om „meer met de SP samen te gaan werken”. (MK)

Ab went maar niet aan ‘Haags lekken’

Vervelend. Betreurenswaardig. Onaangenaam. Minister Ab Klink (Volksgezondheid, CDA) leek zich er vrijdag op een persconferentie over orgaandonatie drukker over te maken dat zijn plannen waren uitgelekt, dan over het onderwerp zelf. Hij hield eerst vijf minuten een donderpreek over ‘lekken’ – een gebruikelijk Haags fenomeen.

Wie even wil peilen hoe een plan valt, laat stukken lekken. Dat gebeurde met een conceptbrief van Klink over orgaandonatie. Terwijl een ingeschakelde commissie haar rapport nog moest presenteren. In de brief wees Klink het belangrijkste voorstel van de commissie af. Hij wilde niet dat elke Nederlander die zich niet nadrukkelijk uitspreekt automatisch donor wordt. Toen zijn brief uitlekte, kreeg Klink het verwijt de commissie niet netjes te hebben behandeld. Die blies de officiële overhandiging van het rapport af. Klink kwam dus in de problemen, terwijl het onderwerp in de coalitie niet eens politiek gevoelig ligt.

De CDA’er kon het niet laten even een sneer uit te delen aan collega-ministers, al wist hij niet preces aan wie. De brief was uitgelekt toen hij hem voor overleg stuurde naar de ‘onderraad’ waarin met andere ministers wordt overlegd voordat het onderwerp naar de ministerraad gaat. Klink zei niet aan het lekken te kunnen wennen. „Een vreselijk fenomeen.” (HS)

Bijdragen: Roel Janssen, Mark Kranenburg en Herman Staal