Rafael Nadal wint nu ook op gras

Twee weken voor de start van Wimbledon heeft de Spaanse tennisser Rafael Nadal een duidelijk signaal gegeven aan zijn Zwitserse rivaal Roger Federer.

De gravelspecialist uit Mallorca liet op de banen van Queen’s in Londen zien dat hij ook kan winnen op gras. Een week na zijn vierde opeenvolgende succes op Roland Garros behaalde Nadal zijn eerste titel op gras door in de finale de Serviër Novak Djokovic met 7-6 en 7-5 te verslaan.

Beide tennissers stonden een week eerder op Roland Garros ook al tegenover elkaar, in de halve finale.

Nadal is de eerste Spanjaard in 36 jaar die een grastoernooi op zijn naam schrijft. „Dit is echt een geweldige week voor mij”, zei Nadal na afloop. „Het is echt fantastisch om ook nog dit toernooi te winnen.”

Federer won gisteren voor de vijfde keer in zijn loopbaan het grastoernooi in het Duitse Halle. Tegen de plaatselijke favoriet Philipp Kohlschreiber zegevierde hij met 6-3 en 6- 4 voor de 59ste keer op rij op gras.

Na zijn kansloze nederlaag vorige week tegen Nadal op het gravel van Parijs had de Zwitserse nummer één van de wereld even overwogen het evenement in Halle over te slaan. „Ik heb er wel even over moeten nadenken, want ik zag het niet zo zitten om hier in de eerste of tweede ronde te verliezen. Maar nu ben ik blij dat ik ben gekomen, want dit is toch een goede voorbereiding voor Wimbledon”, zei Federer. Het was pas zijn tweede eindzege dit jaar.

Op de openingsdag van het grastoernooi van Rosmalen was het, niet onverwacht, zwaar voor de Nederlanders die in actie kwamen. Bij de mannen verloor Jesse Huta Galung van de als eerste geplaatste Spanjaard David Ferrer (6-2 en 6-3).

Huta Galung, die onlangs op Roland Garros debuteerde op een grandslamtoernooi, had een wild card gekregen. „Natuurlijk baalde ik na de loting, maar je gaat nooit de baan op met het idee: dit wordt niks”, vertelde Huta Galung na zijn nederlaag.

Hij had ervoor gekozen in Rosmalen te tennissen en de kwalificaties voor het toernooi van Wimbledon te laten schieten. „Ik heb geen spijt van die keuze”, aldus Huta Galung. „Ik hoopte hier meer media-aandacht te krijgen. Ik zoek nog steeds een sponsor die het mogelijk maakt dat ik een privécoach in dienst kan nemen.”

In het vrouwentoernooi in Rosmalen verloor de zeventienjarige Nederlandse juniore Arantxa Rus in de eerste ronde van de Oekraïense Maria Korittseva (6-4 en 6-4). Ook Rus deed mee dankzij een wild card van de organisatie.

De jonge tennisster, die op het juniorentoernooi van Roland Garros nog de halve finales bereikte, baalde van haar nederlaag. „Ik heb kansen gehad”, oordeelde Rus. In de tweede set verloor ze bij een 3-1 voorsprong haar opslag. Nadat Korittseva drie wedstrijdpunten had verspeeld, liet Rus het na er weer een wedstrijd van te maken. „Het was mijn eerste wedstrijd op gras. Het ging wel, maar er zijn dingetjes die beter kunnen”, vond Rus. (ANP)

Pagina 21: Nader bekeken