Protest tegen Nederland ‘namens’ doden Srebrenica

Protest tegen Nederland ‘namens’ doden Srebrenica Den Haag, 16 juni. Voor de rechtbank in Den Haag is een meterslang spandoek neergezet met namen van Bosnische moslims die omkwamen bij de val van de moslimenclave Srebrenica in 1995 en de genocide die daarop volgde. Nabestaanden houden de Nederlandse staat verantwoordelijk voor de dood van hun familieleden, omdat het Nederlandse VN-bataljon niet heeft voorkomen dat Servische troepen een bloedbad aanrichtten nadat ze de enclave hadden ingenomen. Meer dan 7.000 Bosniërs, voornamelijk mannen, werden gedood.De komende dagen houden familieleden van slachtoffers hun pleidooien in de rechtbank. Vandaag ging het vooral om de individuele zaken van slachtoffer Hasan Nuhanovic en van de weduwe en kinderen van Rizo Mustafic tegen de Staat der Nederlanden. Nuhanovic was in 1995 werkzaam als tolk op de Nederlandse basis in Potocari. Zijn ouders en broer vluchtten na de val van Srebrenica naar het basiskamp, maar werden gedwongen dat kamp weer te verlaten. Van hen is daarna niets meer vernomen. Ook de familie van Rizo Mustafic, elektricien bij het VN-bataljon, mocht niet op de basis blijven. Zijn vrouw en twee kinderen overleefden de massamoorden, Mustafic zelf verdween spoorloos. Woensdag dient de zaak van tien individuele weduwen van bij de genocide omgekomen Bosnische moslims en de stichting Moeders van Srebrenica. De uitspraak van de Haagse rechtbank wordt pas over enkele maanden verwacht. Foto Roel Rozenburg den Haag : 16.6.2008 Protest moorden in Srebrenica bij paleis justitie. © foto Roel Rozenburg Rozenburg, Roel