Polonaise lopen door de gangpaden

Het Amsterdam Roots Festival heeft een uiteenlopend programma wereldmuziek.

Tips voor het festival dat nog tot en met zaterdag duurt.

Onder: Mariza. Foto’s AP, Amsterdam World Amsterdam World

Het Amsterdam Roots Festival begon gisteren met Roots Open Air aan zijn 11e editie. Tot en met zaterdag klinkt in het Concertgebouw, Tropentheater, Melkweg en Paradiso wereldmuziek. Vijf tips: om te luisteren en te dansen.

Luisterliedjes uit Portugal en Mali. Anders dan in andere jaren worden er geen stoelen verwijderd uit de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Hevig dansen zit er ook niet in, zeker niet bij de jonge Portugese zangeres Ana Moura die als een van de laatsten aanhaakte bij de tien jaar geleden begonnen fadorevival. Moura, met haar langzame liedjes vol weemoed, is een voorproefje van steviger kost. Wat de fado betreft van bijvoorbeeld Mariza die in oktober weer naar Nederland komt, en wat de avond in het Concertgebouw betreft van het programma na de pauze.

Met in de hoofdrol Oumou Sangare afkomstig uit de West-Afrikaanse staat Mali, die zo rijk is aan goede muziek. Sangare (de laatste letter spreek je uit als é) trad in 2004 op in Paradiso waar het publiek tevergeefs op dansmuziek wachtte. Met haar licht wiegende en deinende ritmiek is ze voor een zitpubliek waarschijnlijk beter op haar plaats. Wie een Africa combikaartje koopt heeft ook toegang tot de Africa Night zaterdag in de Melkweg.

Woensdag in het Concertgebouw om 20.30 uur

Zomercarnaval

In de Grote Zaal van het Tropentheater wordt men geacht niet te eten, drinken, fotograferen, geluid registeren en telefoneren en, net als in het Concertgebouw moet men blijven zitten.

Dat laatste is een vreemde zaak gezien de act, namelijk Spokfrevo Orquestra uit het Braziliaanse Recife, een achttienkoppige carnavalsband met een heleboel blazers. Dat zal dus wel uitdraaien op polonaise in de gangpaden van deze prachtige zaal. De energie opsparen kan ook want na het optreden is er een dansparty in de Marmeren Hal met DJ Leroy Rey. Wie een Latino combikaartje koopt heeft ook toegang tot de Fuego Latino avond in de Melkweg.

Donderdag in het Tropentheater om 21.00 uur

Balkanklanken

In de wereldmuziek ziet men het ruim en groeit de Balkan met de dag. Dit mede dankzij de Amsterdam Klezmer Band en de uit Istanbul afkomstige Orient Expressions met als gaste zangeres AylinAslim. ‘Ontmoeting tussen Oost en West, live en electronisch, rock en dance’: dat wordt dus dansen, recht op en neer.

Vrijdag in Paradiso om21.00 uur

Fuego Latino

Het begrip ‘latin’ is ook al zo’n paraplubegrip voor zaken die veel van elkaar kunnen verschillen. In de Melkweg, vanouds het hart van Amsterdam Roots, kan men pendelend tussen drie zalen – het is altijd wel ergens pauze – zes acts gadeslaan, variërend van het intieme Portugees-Nederlandse Luzazul tot het knallende salsaorkest Guayacan uit Colombia. Heel bijzonder is Ozomatli, een prettig geschift gezelschap uit Los Angeles dat zich in 2005 heel enthousiast in Paradiso presenteerde.

Vrijdag in de Melkweg om 21.00 uur

Africa night

De hele wereldmuziekbeweging is, ook in Nederland, begonnen met muziek uit Afrika. De Melkweg speelde daarin een belangrijke rol met concerten van onder anderen Franco, Salif Keita en Youssou N’Dour. Die laatste is voor de Melkweg ‘te groot’, lees: te duur, geworden maar zijn concurrent Babaa Maal is er wel.

Zijn laatste concert in Nederland was in 2001 in Paradiso. Maar vorig jaar stond hij op Sfinks in België waar hij zijn publiek behoorlijk liet zweten, dat meldt althans het persbericht. Nieuwe platen heeft hij recentelijk niet gemaakt dus wellicht brengt hij ons een prettige verassing.

Van de Ethiopische vocaliste en danseres Minyeshu weten we meer omdat ze al jaren in Eindhoven woont en onlangs nog optrad in het Bimhuis in Amsterdam. Dat betekent niet dat ze tegenwoordig jazz zingt, maar wel dat dansen bij haar niet meer verplicht is.

Zaterdag in de Melkweg om 21.00 uur. Kaartjes voor Amsterdam Roots zijn te koop via ticketservice en amsterdamroots.nl

    • Frans van Leeuwen