Pakistaans protest tegen Karzai

De Pakistaanse regering heeft vandaag de Afghaanse ambassadeur op het matje geroepen nadat president Hamid Karzai van Afghanistan gisteren dreigde Talibaan-strijders desnoods tot over de grens in Pakistan te zullen aanpakken. Volgens een woordvoerder van het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is aan de ambassadeur „een sterk protest” overgebracht.

Volgens Karzai heeft zijn land het recht zich te verdedigen tegen de aanvallen van Talibaan-strijders die vanuit het moeilijk te controleren en wetteloze Pakistaanse grensgebied opereren. „Zij komen hier om Afghanen en coalitietroepen [van de NAVO-missie ISAF en de Verenigde Staten, red.] te vermoorden. Dit geeft ons het recht precies hetzelfde te doen.” Karzai riep Pakistan en ook de buitenlandse militairen in zijn land eerder op de Talibaan-strijders in het buurland strenger aan te pakken, maar dreigde nooit het Afghaanse leger de grens over te sturen.

Tijdens een persconferentie gisteren richtte Karzai zich direct tot de twee hoogste leiders van de moslimradicalen, Baithullah Mehsud, die de Pakistaanse Talibaan leidt, en de Afghaanse Talibaan-leider Mullah Omar. Karzai: „Mehsud moet weten dat we hem zullen achtervolgen en in zijn eigen huis zullen raken. En die andere kerel, Mullah Omar in Pakistan, zou dit ook moeten weten.”

De VS en de NAVO zeggen al langer dat Pakistan – dat na de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001 een belangrijke bondgenoot werd in de zogenoemde ‘oorlog tegen terreur’ – onvoldoende optreedt tegen de Talibaan. De kritiek klinkt luider sinds eind maart een nieuwe Pakistaanse regering aantrad. Zij sloot nieuwe akkoorden met de stammenleiders in het gebied; sindsdien neemt het aantal aanslagen door Talibaan vooral in het oosten van Afghanistan toe, klagen de VS en de NAVO.

De uithaal van Karzai naar Pakistan komt na een onrustige week. Vorige week woensdag kwamen tot grote verontwaardiging van Islamabad twaalf Pakistaanse militairen om bij een luchtaanval van het Amerikaanse leger tegen opstandelingen in het grensgebied. Volgens het Amerikaanse leger was de aanval afgestemd met het Pakistaanse leger, maar dat ontkent vooraf te zijn geïnformeerd.

Vrijdag ontsnapten na een spectaculaire aanslag van Talibaan op de gevangenis in Kandahar 1.100 gevangenen, onder wie veel Talibaan-strijders. Afghaanse en Amerikaanse militairen maakten het hele weekeinde jacht op hen. Daarbij zijn volgens de VS zeker vijftien opstandelingen gedood. (Reuters, AP)