Obama tegen zwarte vaders: zorg ook na bevruchting voor je kind

Barack Obama heeft zwarte mannen gisteren – op Vaderdag – opgeroepen meer zorg te dragen voor hun kinderen. „Vaders moeten inzien dat hun verantwoordelijkheid niet ophoudt bij de bevruchting”, aldus de Democratische presidentskandidaat.

De Afro-Amerikaanse senator deed zijn oproep voor een gehoor van zwarte kerkgangers in zijn thuisstad Chicago. Obama merkte onder meer op dat „meer dan de helft van alle zwarte kinderen leeft in een eenoudergezin” en stelde dat dit aantal sinds zijn eigen jeugd is verdubbeld. Obama groeide zelf ook op zonder zijn eigen vader, die in Kenia bleef, terwijl de jonge Barack in Hawaï en Indonesië woonde.

Obama: „Ik herinner me welke tol het van mij eiste, dat er geen vader thuis was. De leemte in je hart wanneer er geen man in huis is die je de weg kan wijzen en kan leiden. Jaren geleden besloot ik daarom dat het mijn plicht was deze cirkel te doorbreken – dat als ik iets in mijn leven zou kunnen zijn, ik een goede vader voor mijn kinderen zou zijn.”

Hoewel Obama vervolgens erkende dat hij door de slopende race om het presidentschap zelf tegenwoordig ook maar weinig bij zijn kinderen kon zijn, had hij vervolgens harde woorden over voor de vaders die hun kinderen niet of amper zien. Hij gebruikte onder meer legerafkortingen om hun afwezigheid aan te duiden. „Te veel vaders zijn M.I.A. [Missing in Action, red.], te veel vaders zijn AWOL [absent without leave], ze worden gemist in te veel levens en te veel huishoudens. Ze gedragen zich als jongens in plaats van mannen. De fundering van onze families verzwakt hierdoor.” (AP)