Noodweer in Zuid-China: 1,3 mln evacués

Ruim 1,3 miljoen Chinezen zijn geëvacueerd in verband met de ernstige regenval die het zuiden van China teistert. De afgelopen tien dagen zijn bij overstromingen zeker 55 mensen omgekomen. Negen provincies, waaronder het van een aardbeving herstellende Sichuan, kampen met wateroverlast. Door de overstromingen zijn grote landbouwgebieden ondergelopen en duizenden huizen verwoest. Veel wegen zijn onbegaanbaar door aardverschuivingen.

Staatstelevisie toonde ondergelopen straten en huizen langs de rivier Xijiang. In Changzhou, gelegen in de zuidelijke provincie Guangxi, brak een dijk door waardoor 3.000 mensen hun huizen moesten verlaten. Vorige week veroorzaakten stormen overstromingen en aardverschuivingen in Hongkong. De komende dagen wordt meer zware regenval verwacht. De Chinese regering heeft rampenteams gestuurd naar de getroffen gebieden om de lokale autoriteiten bij te staan. (AP, Reuters)

Kijk voor videobeelden op:nrcnext.nl

Overstromingen in negen Chinese provincies