‘Model kernbom gesmokkeld’

Een internationaal smokkelnetwerk is erin geslaagd om blauwdrukken voor een geavanceerd kernwapen te bemachtigen. Dat meldt The Washington Post op basis van een rapport van David Albright, een voormalige wapeninspecteur van de VN. Hij deed onderzoek naar het netwerk dat werd geleid door de Pakistaanse atoomgeleerde Khan, die in de jaren zeventig Pakistan aan de atoombom hielp. Khan speelde nucleaire geheimen door aan Noord-Korea, Iran en Libië, waardoor ze in staat waren een nucleair programma te beginnen. Albright vond de blauwdrukken in 2006 in de computer van een Zwitserse zakenman. Ze bevatten essentiële details voor het bouwen van een compacte kernbom die kan worden afgeschoten met de ballistische raketten die tientallen landen in hun arsenaal hebben. De informatie is onlangs vernietigd, maar VN-functionarissen kunnen niet garanderen dat de blauwdrukken voordien aan anderen zijn verkocht. (NRC)