Maffiaclan Russen in Spanje opgerold

Een speciale politiemacht van driehonderd agenten heeft eind vorige week twintig verdachten in Palma de Mallorca, Málaga, Alicante en Madrid aangehouden.

De arrestanten zouden deel uitmaken van de Russische maffiaclan Tambovskaja uit Sint Petersburg. Het vooronderzoek zou twee jaar in beslag hebben genomen. Bij een dertigtal huiszoekingen werd ook voor 12 miljoen euro aan contanten in beslag genomen, evenals een groot aantal luxeauto’s en jachten.

De gearresteerde leider van het netwerk, Gennadi Petrov, wordt onder meer verdacht van het op grote schaal witwassen van crimineel geld via onroerendgoedtransacties in Spanje. Hij zou een centrale rol spelen in contacten met belangrijke politici binnen het Kremlin. Tegenover het dagblad El País verklaarde de Spaanse onderzoeksrechter, Baltasar Garzón, dat het gaat om „de belangrijkste criminele organisatie van Russische herkomst ter wereld”.

De Tambovskaja wordt verdacht van moorden, wapen- en drugshandel, afpersing, vervalsing, smokkel van tabak en kobalt, bedreiging en omkoping. Petrov zou de opvolger zijn van de voormalige leider van het netwerk, Vladimir Koemarin, die vorig jaar augustus in Rusland werd gearresteerd. Koemarin maakte carrière als zakenman en vicepresident van de Petersburgse oliemaatschappij PTK. Ook hij onderhield nauwe contacten met het Kremlin.

Het Spaanse onderzoek is begeleid door de procureur-generaal Cándido Conde-Pompidou. In Spanje wordt serieus rekening gehouden met represailles. Dit nadat onderzoekers in een vergelijkbare anticorruptieoperatie drie jaar geleden te maken kregen met bedreigingen door huurmoordenaars.