Live beelden uit Peking nog niet zo evident bij Spelen

Televisiezenders weten nog steeds niet of ze in augustus live zullen kunnen uitzenden vanuit Peking, op locaties buiten de sportstadions. Verschillende zenders willen tijdens de Olympische Spelen graag ‘live gaan’ van op gezichtsbepalende locaties, zoals het Plein van de Hemelse Vrede, maar hebben daarvoor nog steeds geen toestemming van de lokale autoriteiten. Dat zegt een provider die in China voor de satellietverbindingen moet zorgen.

De Chinese overheid en het organiserende comité Bocog hebben de media beloofd dat ze dezelfde vrijheid krijgen in Peking zoals bij voorgaande Olympische Spelen. Dat is een vereiste van het Internationaal Olympisch Comité om de Spelen toe te kennen aan een stad. Maar zeven weken voor de openingsceremonie heeft nog geen een rechtenhouder of andere tv-zender een positief antwoord gekregen op de vraag om te kunnen uitzenden van op locaties buiten de stadions.

„We krijgen steeds te horen dat er nog niets is beslist”, zegt Kevin Fleck van Global Vision, dat satellietverbindingen verzorgd. „Maar tv-zenders kunnen niet langer wachten met plannen. Ze moeten nu time-slots kopen voor de uitzendingen en hun hele budget regelen. En eigenlijk is het al veel te laat.”

Een woordvoerder van het organisatiecomité zei dat hij niets afweet van het probleem. „Voor zover ik weet, is het mogelijk om op publieke plaatsen uit te zenden, maar ik kan niet ingaan op de details”, aldus Sun Weide.

Zenders investeren gigantische budgetten in het verslaan van de Spelen. De belangrijkste rechtenhouder, het Amerikaanse NBC, betaalde 3,5 miljard dollar voor de Spelen van 2000 tot 2008. Het kantoor van NBC in Peking wilde vanochtend geen commentaar leveren.

Volgens Fleck begrijpen de Chinezen niet helemaal de urgentie van de zaak. „Ze snappen ook niet helemaal dat journalisten ook verslag willen doen van hoe de Spelen in China worden beleefd. Dat is zonde.” (Reuters)