Ja, Obama biedt hoop

Barack Hussein Obama wekt óók in het Midden-Oosten hoop op een ander Amerika, schreef Thomas L. Friedman op 11 juni in de The New York Times. Columnist Friedman was in Egypte in de week dat Obama de Democratische kandidatuur verwierf. Hieronder een ingekorte versie:

‘Deze column zal Barack Obama waarschijnlijk in de problemen brengen, maar daar kan ik niks aan doen. Want ik kan er niet om heen: veel Egyptenaren en andere moslims in het Midden-Oosten vinden hem echt aardig en hopen dat hij wint.

Terwijl Obama, die christelijk is opgevoed, Amerikanen voortdurend geruststelt door te zeggen dat hij geen moslim is, zijn Egyptenaren verbaasd, opgewonden en verwachtingsvol: Amerika gaat misschien een zwarte man tot president kiezen van wie de familie aan vaders kant een islamitische geschiedenis heeft.

Ze kennen Obama’s stamboom niet echt goed, maar wat ze wel weten is dat Amerika misschien iemand president maakt die ‘Hussein’ heet, ook al is het land op 9/11 aangevallen door moslim-militanten. En als dat gebeurt, gaat het een wereld van verschil maken in de relaties tussen moslims en Amerika.

Het is niet overdreven te stellen dat de Democratische nominatie van Obama tot presidentskandidaat meer goeds heeft gedaan voor Amerika’s gedeukte imago in het buitenland dan al Bush’ pogingen van de afgelopen zeven jaar om de publieke opinie te beïnvloeden.

Zoals een Amerikaanse diplomaat tegen mij zei: Obama’s manier van doen laat mensen uit andere landen denken dat hij niet alleen luistert naar wat zij zeggen, maar er misschien ook nog rekening mee gaat houden.

En ja, de Obama-mania is overdreven en zal stoppen zodra Obama eventueel president wordt en moeilijke boodschappen moet brengen of fouten gaat maken. Maar voor nu laat het zien hoe mensen in het buitenland na de bittere Bush-jaren nog altijd hunkeren naar het ‘idee van Amerika’: een open, optimistisch en opzienbarend land dat totaal verschilt van hoe het toegaat in hun eigen samenlevingen.

Amerika is het land van de toekomst. Een land waar dingen beginnen, van grote ontwerpen en verwachtingen. Dat Amerika verdween in de oorlog tegen terrorisme. En dat Amerika willen de mensen terug.’

    • Thomas L. Friedman