Internet Weblog van de dag

Tim Russert - 1950-2008. Op zijn weblog De race van 2008 schrijft Tom-Jan Meeus over de dood van Tim Russert: „De race van 2008 heeft misschien wel zijn belangrijkste journalist verloren. Het politieke gezicht van NBC, Tim Russert, tevens gastheer van Meet the Press, is plotseling overleden. Hij werd ook wel Pitbull Tim genoemd. De intense manier waarop hij wordt herdacht zegt veel over hem - en over de politieke cultuur van het moment.” Commencement speaker Tim Russert speaks at Randolph-Macon College's graduation, Saturday, May 31, 2008 in Ashland, Va. Russert, who pointedly but politely questioned hundreds of the powerful and influential as moderator of NBC's "Meet the Press," died suddenly Friday, June 13, 2008, while preparing for his weekly broadcast. He was 58. (AP Photo/Richmond Times-Dispatch, Mark Gormus) Associated Press

Tim Russert - 1950-2008. Op zijn weblog De race van 2008 schrijft Tom-Jan Meeus over de dood van Tim Russert: „De race van 2008 heeft misschien wel zijn belangrijkste journalist verloren. Het politieke gezicht van NBC, Tim Russert, tevens gastheer van Meet the Press, is plotseling overleden. Hij werd ook wel Pitbull Tim genoemd. De intense manier waarop hij wordt herdacht zegt veel over hem - en over de politieke cultuur van het moment.”

Op de weblog is te zien hoe zijn werkgever het nieuws bekend maakte en wordt een chronologisch overzicht gegeven van reacties en gebeurtenissen na de dood van Russert. Daarnaast zijn onder meer links opgenomen naar reacties uit de televisiewereld en het laatste interview met hem.

Verder schrijft Meeus: „De invloed van Russert was enorm. Op de late avond van 6 mei, toen Obama North Carolina had gewonnen en de uitslag van Indiana op zich liet wachten, oordeelde hij dat Obama de Democratische nominatie had gewonnen. Daarna pas volgde de rest van de journalisten. [...] Al snel na zijn dood durfden sommige journalisten de krankzinnige werkdruk van mensen als Russert aan de orde te stellen. De man verscheen niet alleen ’s avonds en ’s ochtends op NBC. Daarnaast presenteerde hij ’s zondags Meet the Press en had hij een eigen boekenprogramma.”

Kijk en luister naar meer reacties: nrc.nl/race08