‘In andere shirts zit een kilo zweet’

De spelers van het Nederlands elftal dragen een speciaal ondershirt. Waar is dat goed voor?

Als de spelers van het Nederlands voetbalelftal na de wedstrijd hun shirt uittrekken, komt er een bijzonder ondershirt tevoorschijn. Het sluit naadloos aan op het lichaam van de voetballers en ziet er glimmend uit. Stephan Lub, persvoorlichter van fabrikant Nike, vertelt waar de shirts goed voor zijn.

Van welke materialen zijn de ondershirts van Oranje gemaakt?

„Deze speciale shirtsjes zijn gemaakt van polyester, nylon en spandex.”

Hebben die materialen een speciale werking?

„Ja, dat hebben ze zeker. Het shirt werkt eigenlijk als een tweede huid. De materialen zorgen ervoor dat je lichaam snel afkoelt. Het zweet wordt namelijk direct opgezogen, zodat de voetballers niet voelen dat ze zweten. Het transpiratievocht wordt daarna gelijk afgevoerd naar de buitenste laag van het shirt, zodat het snel verdampt. De shirts zijn er mouwloos, met korte en met lange mouwen. Ik speel er zelf ook in en het is heerlijk. Een normaal shirt van katoen voert het zweet niet af waardoor een speler aan het eind van de wedstrijd een kilo zweet met zich meedraagt.”

Is Oranje het enige team dat met deze ondershirts speelt?

„Nee, alle landen die een sponsovereenkomst met ons hebben, spelen erin. Gisteravond was bijvoorbeeld te zien dat Demirel Volkan, de doelman van de Turken, ook zo’n ondershirt aanhad, toen hij zijn shirt uittrok nadat hij een rode kaart had gekregen. Behalve Nederland dragen Rusland, Kroatië, Portugal en Turkije de shirts. Al deze landen zijn door naar de kwartfinales, alleen Rusland nog niet. Maar ook de Russen kunnen zich woensdag nog kwalificeren. Je zou bijna gaan denken dat het aan onze shirtjes ligt, hahaha.”

    • Shari Kiljan