Helft apotheken twee uur gesloten uit protest

Naar schatting de helft van alle apotheken was vanmiddag tussen twaalf en twee uur dicht uit protest tegen het prijsbeleid van het kabinet. Dat zegt het Landelijk Actie Comité Apothekers (LACA) .

Bij deze 900 apotheken was telkens duidelijk aangegeven welke filialen in de buurt open waren. „Overigens konden in spoedgevallen klanten altijd worden bediend door hun eigen apotheek”, zegt LACA-woordvoerder Rikkie Elling. „Er was altijd iemand aanwezig.”

Met de actie willen apothekers een hoger tarief afdwingen voor hun vergoeding per verstrekt recept. Door de sterke daling van de geneesmiddelenprijzen vorige maand is een grote bron van inkomsten weggevallen.

Apothekers verdienden jarenlang extra omdat ze korting kregen op die geneesmiddelen. Door de lagere medicijnprijzen zijn die kortingen grotendeels weggevallen. De inkomstenderving is voor een gemiddelde apotheek 150.000 euro per jaar.

LACA vindt dat de overheid dit moet compenseren met een hogere vergoeding per recept. Het ministerie van VWS neemt binnenkort een besluit, maar wacht nog op advies van zorgautoriteit NZa.