Gidsland

Een groep Amerikaanse moslims heeft zich verenigd in het Cordoba Initiative. Samen met de regering van Maleisië hield deze groep afgelopen week in Kuala Lumpur een internationale conferentie over de relatie tussen de moslimwereld en het Westen. Uiteraard ging het over de Deense spotprenten van Mohammed en de film Fitna van Geert Wilders. Spreker na spreker riep op tot een internationaal verbod op dergelijk belasteren van religies.

Een van de sprekers op de conferentie was de invloedrijke Saoedische prins Turki al-Faisal, die afgelopen donderdag in nrc.next president Bush de ‘lamest of lame ducks’ noemde. Hij zei: ‘Ik kan nooit accepteren dat de vrijheid van meningsuiting moreel gerechtvaardigd is als die mijn geloof beledigt.’

Het Britse weekblad The Economist meldt dat de vertegenwoordigers van westerse regeringen het in de discussie allemaal lieten afweten. Er was maar één stem die de westerse democratie en vrijheden voluit verdedigde: die van de jonge Haagse advocate Famile Arslan, in de media steevast omschreven als de eerste Nederlandse advocate met een hoofddoek. Begin dit jaar stond ze op de omslag van het Amerikaanse weekblad Time als een van de meest geslaagde moslims in Europa. Er zijn betere manieren om de islam in het Westen te verdedigen dan door beperking van de vrijheid van meningsuiting, zei Arslan in Kuala Lumpur. De Nederlandse democratie verschafte mijn vrienden en mij juist de mogelijkheid om onze bezwaren te ventileren tegen de Fitna-film. Democratie geeft mensen de mogelijkheid om zich zowel voor als tegen de islam uit te spreken. Moslims moeten niet bang zijn voor de westerse democratie, ze moeten die juist gebruiken om de islam te verdedigen.

„Het is geweldig om een Europese moslim te zijn”, aldus Arslan. Nederland biedt de ruimte om je hoofd te bedekken als je dat wilt en te bidden waar en wanneer je wilt. The Economist besluit zijn verslag: ‘Als er een probleem bestaat tussen de islam en het Westen, dan zijn mensen als zij zeker een deel van het antwoord.’ Zo was Nederland in Kuala Lumpur weer even gidsland.

Deze rubriek geeft wekelijks antwoord op vragen over verschillende religies.

    • Herman Amelink