Geheime documenten gevonden in Britse trein

Geheime documenten van de Britse regering, waarin staat hoe de financiering van terroristen wordt aangepakt, zijn woensdag gevonden in een trein. Dat heeft de Britse krant The Independent on Sunday dit weekeinde gemeld. Het is de tweede keer in een week dat er geheime stukken zijn achtergelaten in een trein.

De krant meldt dat de documenten beschrijven hoe de Britse regering strijdt tegen de financiering van terroristen, drugshandel en het witwassen van geld. De stukken bevatten ook een analyse over hoe Iran de internationale regels voor de financiering van wapens kan omzeilen. De krant onthulde geen details uit de beleidsdocumenten en zei dat ze zijn overhandigd aan de autoriteiten.

De documenten zijn gevonden in een trein met bestemming Londen Waterloo op 11 juni. Op dezelfde dag heeft een hoge regeringsfunctionaris geheime stukken in een andere trein naar Londen laten liggen waarin de kracht van Al-Qaeda en de Iraakse veiligheidstroepen werd beschreven. De documenten werden overhandigd aan de BBC, die berichtte over het verlies en de papieren aan de politie heeft overhandigd. De incidenten lijken niet met elkaar in verband staan.

De Britse Conservatieve oppositie heeft in een reactie op het nieuws de regering ervan beschuldigd leiding te geven aan een „cultuur van onachtzaamheid”. Pauline Neville-Jones, veiligheidswoordvoerder van de Conservatieven, zei dat dit weer een voorbeeld was van het gebrek aan discipline van de regering.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een onderzoek ingesteld naar de incidenten. „De regering neemt alle berichten over schending van de veiligheid zeer serieus. Dit soort vergissingen zijn volkomen onvergeeflijk”, aldus minister van Buitenlandse Zaken David Milliband.

De Britse regering is al eerder in verlegenheid gebracht doordat gevoelige informatie op straat kwam te liggen of is zoekgeraakt. In november zijn twee cd’s met de persoonlijke gegevens van 9,5 miljoen Britse ouders kwijtgeraakt in de post. De cd’s bevatten onder meer de banknummers en het Britse equivalent van de sofinummers. (Reuters, BBC)