Geen foto van het gebed

Ochtendgebed, samenzang: ‘privémomenten’ die van de ChristenUnie eigenlijk niet gefotografeerd mogen worden.

De ChristenUnie sprak afgelopen zaterdag op haar congres in Zwolle over een gedragscode voor de eigen politici. Maar ook voor de pers gold zo’n code. „We stellen uw aandacht zeer op prijs”, aldus een hartelijk, op de persmap geniet A4’tje, met daaronder een lijst van momenten waarop het niet was toegestaan om foto’s, geluid- of video-opnamen te maken: „het ochtendgebed; de meditatie; de momenten van samenzang; het gebed voor de lunch; het eindgebed”. Dat waren „privémomenten”, verklaarde een voorlichter desgevraagd.

Freelance fotograaf Goos van der Veen was zich nergens van bewust toen hij zich ’s ochtends naar de zaal begaf en voorin, de camera gericht op de bewindslieden en Kamerleden op de eerste rij, zijn werk begon te doen. De persmap had hij afgeslagen: niet nodig. Tijdens het ochtendgebed nam Van der Veen „een stuk of vijf” foto’s, „heel bescheiden”. Het viel hem wel op dat geen van de aanwezige collega-fotografen zijn voorbeeld volgde, maar na afloop kwamen er „geen boze blikken” van de eerste rij. Toen Van der Veen tijdens het zingen „iets minder ingehouden” doorging, kwam er echter een „nogal opgewonden” voorlichter op hem af, vertelt hij. De twee voerden een „boos” gesprek op de gang, waarbij de voorlichter de regels herhaalde en Van der Veen volhield dat er met hem niets was afgesproken en hij zich dus nergens aan gebonden achtte. Het eindigde met handen schudden, zegt Van der Veen: „We wilden door met ons werk.”

In de perskamer ontdekte hij meteen één mooie foto van de gevouwen handen van Huizinga, Van Middelkoop en Rouvoet. Die stuurde hij door naar persbureau Hollandse Hoogte. Volgde een discussie met voorlichter nummer twee. Van der Veen gaf niet toe. Hij vindt het „een vorm van censuur”, zegt hij. „Voor een regeringspartij vind ik dat ernstig. Hoe kan een partij als de ChristenUnie nou goed in beeld worden gebracht als hun geloofsbeleving niet zichtbaar is?”

De tv-ploeg van Nova overtrad de regels ook: vanaf het zangkoor dat de dag afsloot, maakte de camera een zwiep en ving de schuchter meezingende partijtop. Het fragment werd ’s avonds uitgezonden.

    • Sandra Heerma van Voss