Film van de dag

(Left to right) James Purefoy and Reese Witherspoon star in Mira Nairs "Vanity Fair", a Focus Features release. (AP Photo/Focus Features) Associated Press

Vanity Fair. William Makepeace Thackeray’s satirische roman uit 1847 is talloze malen verfilmd, zowel voor tv als voor de bioscoop. Becky Sharp, Thackeray’s heldin, wordt in de versie van Mira Nair gespeeld door Reese Witherspoon. De amorele, ambitieuze dochter van lage afkomst probeert door manipulatie hoger op de sociale ladder te komen en een financieel onafhankelijke positie voor zichzelf te creëren. Ze vindt dat er niks mis is met hebzucht. Omdat Thackeray ook naar India – toen nog onderdeel van het Britse rijk – verwijst in zijn boek, zag de van oorsprong Indiase Nair haar kans schoon om wat Bollywoodelementen in haar zwierige kostuumfilm te smokkelen. De charme van Witherspoon haalt de scherpe kantjes van haar een tikje onaangename personage af. Haar verleidelijkheid doet de rest. Wie zou niet voor haar vallen? (Mira Nair, 2004, GB/VS), RTL 5, 20.30-23.00u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg