een dag vol euro 2008

De Europese voetbalunie UEFA heeft er geen moeite mee als ploegen die zich al geplaatst hebben voor de kwartfinales een groot aantal reservespelers opstellen bij hun laatste groepswedstrijd. Dat verklaarde woordvoerder William Gaillard zaterdag in Wenen. „Het is logisch dat de bondscoaches het risico op blessures of kaarten bij hun sterspelers willen voorkomen. Ook wat extra rust kan een rol spelen.” Een regel die het opstellen van een ‘B-elftal’ verbiedt, bestaat niet. Onnodig ook, volgens Gaillard.

De baas van de Zwitserse televisieomroep, Armin Walpen, heeft de Europese voetbalbond UEFA gisteren beticht van censuur. Tijdens de wedstrijd Oostenrijk - Kroatië (0-1) was op televisie niet te zien dat er rookbommen werden afgestoken in het stadion. Bovendien liep een fan het veld op. Maar ook dat werd niet in beeld gebracht, tot ongenoegen van Walpen. „Wij willen gestoorden geen platform geven”, reageerde een woordvoerder van de UEFA op de beschuldiging. „Wij concentreren ons op dingen die voor het spel relevant zijn.”

De Nederlandse politie verwacht morgen geen topdrukte in Bern rondom de afsluitende groepswedstrijd van het Nederlands elftal tegen Roemenië. „We gaan uit van 25.000 tot 30.000 Oranjefans”, aldus delegatieleider Henk Groenevelt van het Nederlandse politieteam in Zwitserland. Tegen Frankrijk waren vrijdag ruim 60.000 Oranjefans in Bern aanwezig. Achttien Nederlanders werden aangehouden.

De laatste groepswedstrijd van het Nederlands elftal tegen Roemenië staat onder leiding van de Zwitserse scheidsrechter Massimo Busacca. Dat maakte de Europese voetbalbond UEFA gisteren bekend. Busacca krijgt langs de lijn hulp van zijn landgenoten Matthias Arnet en Stephane Cuhat. De vierde official is Craig Thomson uit Schotland. Busacca floot eerder op dit EK de wedstrijd Griekenland - Zweden (0-2). Daarin gaf de Zwitser drie gele kaarten.

De Roemeense middenvelder Mirel Radoi heeft in de wedstrijd tegen Italië een gebroken neus en oogletsel opgelopen. Hij kwam in botsing met ploeggenoot Razvan Rat. Radoi moet volgens een woordvoerder van de nationale bond een operatie ondergaan. De kans is klein dat hij in de wedstrijd morgen tegen Nederland kan meespelen. De Roemeense bondscoach Victor Piturca kan ook geen beroep doen op Dorin Goian. De centrale verdediger kreeg vrijdagavond zijn tweede gele kaart van het toernooi. Daardoor is hij geschorst.

De Russische bondscoach Guus Hiddink kan woensdag in de cruciale laatste groepswedstrijd tegen Zweden geen beroep doen op aanvoerder Sergej Semak en verdediger Joeri Sjirkov. Beiden liepen zaterdag in het gewonnen duel met Griekenland (1-0) een blessure op. „Semak en Sjirkov zijn onzeker, we moeten nog bekijken hoe serieus hun blessures zijn”, aldus Hiddink. Gisteren meldde ook middenvelder Dinijar Biljaletdinov zich met een blessure bij Hiddink. De winnaar van de wedstrijd Rusland - Zweden plaatst zich voor de kwartfinales en is daarin tegenstander van Oranje.

De Griekse doelman Antonis Nikopolidis speelt woensdag tegen Spanje zijn laatste wedstrijd voor het nationale team. Dat maakte de 36-jarige keeper gisteren bekend. „Deze beslissing heb ik lang geleden al genomen”, aldus de doelman van Olympiakos Piraeus. Ook verdediger Paraskevas Antzas (31) gaf gisteren aan zich niet meer beschikbaar te stellen voor de nationale ploeg.

De Griekse spits Theofanis Gekas heeft zaterdag in de verloren wedstrijd tegen Rusland (0-1) zijn jukbeen gebroken. De 28-jarige aanvaller, die na rust inviel, mist daardoor zeer waarschijnlijk woensdag de laatste groepswedstrijd tegen Spanje. De backs Vassilis Torosidis en Giourkas Seitaridis liepen in de wedstrijd tegen Rusland liesblessures op en verschenen gisteren niet op de training.

De voetbalbond KNVB heeft op het EK al 11,5 miljoen euro verdiend. De winst op Frankrijk leverde de KNVB 1 miljoen euro op, het bereiken van de kwartfinales betekende een bonus van 2 miljoen euro. De winst op Italië leverde eveneens 1 miljoen euro op. De startpremie bedroeg 7,5 miljoen euro. De UEFA verdeelt dit toernooi 184 miljoen euro over de zestien deelnemende landen. De winnaar kan, als die alle wedstrijden wint, 23 miljoen euro verdienen.

Kroatië speelt vanavond tegen Polen met een rouwband. De ploeg wil hiermee een 20-jarige fan herdenken. Hij overleed donderdag tijdens de 2-1 overwinning tegen Duitsland aan een hartaanval.