Donkere drum ‘n’ bass

cd Drum ‘n’ bass

Noisia/ diverse artiesten: FabricLive.40 ****

Drum ‘n’ bass, het drukke, op ratelende breakbeats gebaseerde dance-genre, lijkt weer aan een opmars bezig. Zo groot en zo spannend als tijdens de hoogtijdagen, midden jaren negentig, zal het wel niet meer worden, ook al moest het Groninger trio Noisia onlangs aan de slag met een remix voor Robbie Williams. Die is niet terug te vinden op hun dj-mix in deze aanbevelenswaardige serie cd’s van de hippe Londense club Fabric – er zijn grenzen ten slotte.

Hun remix van Moby’s Alice haalde de mix wel, net als het tien jaar oude Medicine van Ed Rush & Optical, een belangrijk rolmodel voor hun stijl. Die stijl heeft zich, zo blijkt uit deze bloemlezing uit hun oeuvre, sindsdien eigenlijk nauwelijks verder ontwikkeld, hooguit verfijnd.

De bassen knauwen zich heftig en virtuoos vervormd een weg door de speakers, de ritmes beuken harder dan ooit, de techno-achtige synths klinken metalig als stoorzenders uit een mislukte toekomst.

Deze donkere sferen hebben beslist iets benauwends. De lichtvoetiger vierkwartselectro van hun eigen nummer Split The Atom komt, zo in het midden van deze mix, als geroepen.

Jacob Haagsma

    • Jacob Haagsma