Criticus Kees Fens overleden

De literair criticus en schrijver Kees Fens is zaterdag op 78-jarige leeftijd overleden. Fens leed aan een longziekte. In het ziekenhuis rondde hij nog een artikel af voor de boekenbijlage Cicero van de Volkskrant die komende vrijdag verschijnt. Fens werkte veertig jaar voor de krant.

Cornelis Walterus Antonius Fens werd in 1929 geboren in Amsterdam. Hij begon met schrijven voor weekblad De Linie. Zijn eerste stuk was een toneelrecensie. „Ik bleek het meteen te kunnen”, memoreerde hij eens trots.

In 1960 stapte hij over naar De Tijd, waar hij furore maakte als literair criticus. Al na twee jaar – hij was toen 31 – kreeg hij de ‘Prijs der literaire kritiek’. Later volgden de P.C. Hooftprijs (1990) en een eredoctoraat aan de Universiteit van Amsterdam (2004).

Necrologie: pagina 9