China en Japan delen gasveld

China en Japan hebben een afspraak gemaakt over de ontginning van een aantal grote gasvelden in de Oost- Chinese Zee. De twee landen hebben hierover decennialang ruzie gemaakt omdat niet duidelijk is in wiens territoriale wateren de gasvelden zich bevinden. Volgens goed ingelichte bronnen maken de twee landen nog deze week de details van de gemaakte afspraken bekend.

Japanse media melden vandaag dat China Japan toe zal staan om te investeren in ontwikkelingsprojecten en daarmee te profiteren van de winst van de gaswinning in het zeegebied, inclusief de gasvelden die nu al door China worden geëxploiteerd.

Een gasveld dat gezamenlijk ontgonnen zal worden is het Chunxiao-veld (Japans: Shirakaba), dat enkele kilometers ten westen ligt van wat volgens Japan de grens is van zijn zeegebied en al door de Chinezen wordt gebruikt. Duanqiao en Longjing, of in het Japans Kusunoki en Asunaro, zijn de andere bij het akkoord betrokken gasvelden.

De afspraken maken geen einde aan het grensconflict tussen de twee landen, zo liet de Japan Times op zijn website weten. Volgens de krant zijn slechts afspraken gemaakt over de uitruil van gaswinningsrechten- en winsten. China zou hebben ingestemd met het delen van de inkomsten uit bestaande gaswinning, in ruil voor de toezegging van Japan om de inkomsten uit niet ontgonnen velden die dichter bij liggen ook te delen.

De Chinese president Hu Jintao en de Japanse premier Yasuo Fukuda kondigden aan het einde van het bezoek van Hu aan Tokio begin mei al een doorbraak aan over het langlopende conflict. Beide leiders lieten bovendien weten in de toekomst de politieke banden aan te willen halen. De relatie tussen de twee landen is altijd zeer gespannen geweest.

De aardbeving in Sichuan op 12 mei grepen beide regeringen aan om de nieuwe verhoudingen te bekrachtigen. Japan was een van de eerste landen die werden uitgenodigd om reddingswerkers en hulpgoederen te sturen.