Chávez benoemt nieuwe minister op Financiën

De Venezolaanse president Chávez heeft gisteren aangekondigd wie de nieuwe minister van Financiën wordt. Het gaat om Alí Rodríguez (70), nu nog ambassadeur in Cuba.

Rodríguez was in de jaren zeventig als explosievenexpert actief in een marxistische guerrillabeweging – reden dat Chávez hem gisteren in zijn zondagse talkshow „een voorbeeldig revolutionair” noemde. De laatste jaren maakt Rodríguez carrière als onderhandelaar, onder meer in de oliesector.

De zittende minister van Financiën werd vorige maand door Chávez gevraagd als kandidaat voor een gouverneurspost bij de regionale verkiezingen, in november.

Als een van de meest trouwe politieke bondgenoten van Chávez was Rodríguez de afgelopen jaren achtereenvolgens minister van Energie, secretaris-generaal van het oliekartel OPEC, topman van het Venezolaanse oliestaatsbedrijf PdVSA en minister van Buitenlandse Zaken, voordat hij vertegenwoordiger in Cuba werd.

Rodríguez staat voor de grote uitdaging om de hoge inflatie te beteugelen. Deze bedroeg, volgens cijfers van de centrale bank, vorig jaar 22,5 procent. Vorige maand liep de inflatie, ten opzichte van mei vorig jaar, op tot 29,8 procent.

Chávez lijkt echter niet bereid te snijden in de hoge overheidsuitgaven die de oorzaak zijn van de snelle geldontwaarding. De president dankt een deel van zijn populariteit onder de arme bevolking aan de miljarden oliedollars die hij investeert in sociale projecten. De komende regionale verkiezingen worden cruciaal geacht voor de politieke toekomst van Chávez. (AP)