Bibberen in Rome en Parijs

De Franse en Italiaanse pers zijn bang dat Nederland de wedstrijd morgen tegen Roemenië ‘weggeeft’. Voor de Franse bondscoach Domenech is Oranje favoriet voor de titel.

De belangstelling voor het Nederlands elftal is in Italië en Frankrijk alleen maar gegroeid sinds de zeges van Oranje op beide landen. Tal van journalisten uit beide landen wilden vanmiddag van bondscoach Marco van Basten de bevestiging dat Nederland morgenavond de laatste tegenstander in groep C, Roemenië, niet zal laten winnen.

Als Nederland die wedstrijd in Bern verliest, betekent dat het einde van het Europees kampioenschap voor wereldkampioen Italië en ook voor Frankrijk, de andere WK-finalist van 2006.

Voor Oranje staat er tegen de Roemenen niets meer op het spel. Het Nederlands elftal is al zeker van de groepszege en een plaats in de kwartfinale van het EK.

Van Basten gaf de afgelopen dagen al aan dat hij niet van plan is een wedstrijd weg te geven. Wel liet hij afgelopen weekeinde weten dat spelers met een gele kaart mogelijk aan de kant zullen blijven. Daarbij gaat het om André Ooijer en Nigel de Jong.

Oranje is inmiddels uitgesproken favoriet voor de titel. Domenech noemde Oranje vrijdagavond al een „efficiënte en mooie ploeg die ver gaat komen” op het toernooi.

Günter Netzer, een van de grootste criticasters van het internationale voetbal, was wel te spreken over de handelwijze van Van Basten, terwijl Netzer juist vaak negatief oordeelt. „Van Basten heeft onvoorstelbare risico’s genomen, maar kennelijk is hij in staat succes af te dwingen.”

De Europese pers en televisiecommentatoren waren eensgezind in hun loftuitingen voor de prestaties van Nederland. „Oranje heeft de eerste week hier bijzonder gemaakt”, aldus de gerenommeerde BBC-verslaggever John Motson. „Als je zeven keer scoort tegen de twee finalisten van het laatste WK doe je iets zeer goed.” Motson was vooral onder de indruk van Wesley Sneijder, „het kloppende hart van de Nederlandse aanvalsmachine”. Motson had ook lovende woorden voor Ooijer: „Hij heeft nog geen stap verkeerd gezet.”

Belgische kranten zetten de zege op de voorpagina. ‘Wie stopt dit Oranje?’ vraagt Het Laatste Nieuws, naast de foto van een juichende Robin van Persie. De krant schrijft: „Oranje speelt nu al met het elan van een Europees kampioen.” De Spaanse El Mundo kopte: ‘Holland maakt bang’. Nederland en Spanje kunnen elkaar treffen in de halve finale.