‘Auf Wienersehen ihr Ösi-Würstchen’

Oostenrijkse voetbalsupporters hopen vurig dat hun land vanavond in Wenen het ‘Wonder van Cordoba’ kan herhalen. De stad in Argentinië is voor de fans voor altijd verbonden aan de historische overwinning bij het WK in 1978 op West-Duitsland (3-2). Voor Oostenrijk was het de eerste overwinning op het ‘grote’ buurland in 47 jaar. In Duitsland ging het verlies de boeken in als de ‘Schande van Cordoba’.

Oostenrijk heeft vanavond een historische overwinning op Duitsland nodig om de kwartfinales van het EK te halen. De ploeg van bondscoach Josef Hickersberger is in groep B bij een zege bovendien afhankelijk van de uitslag bij Kroatië-Polen. Als de ploeg van Leo Beenhakker het al geplaatste Kroatië verslaat, telt het doelsaldo. Duitsland heeft aan een gelijkspel genoeg.

Hickersberger heeft zijn spelers verboden zich nog uit te laten over Duitsland. Dat gebeurde nadat international Martin Harnik had verklaard dat de Duitsers „het in de broek doen” voor het beslissende groepsduel.

Hickersberger was gepikeerd over de uitspraak. „Wat hij roept is onzin. Duitsland is Duitsland, die willen voor de vierde keer Europees kampioen worden en zijn torenhoog favoriet”, zei Hickersberger, die zijn selectie zaterdag bij de training toesprak. „Hou je mond”, viel te horen. De geplande individuele interviewsessies werden geschrapt. „We moeten op onze woorden letten”, zei centrale verdediger Martin Stranzl.

De Duitse tabloid Bild nam vanochtend geen blad voor de mond. ‘Auf Wienersehen, ihr Ösi-Würstchen! Heute (20.45 Uhr) verputzen wir euch’, schreef het dagblad, met een fotomontage van elf worstjes met de hoofden van de Oostenrijkse spelers. Österreich toonde het vliegticket van Wenen naar Frankfurt, dat de Oostenrijkse tabloid alvast heeft geboekt voor de Duitse aanvoerder Michael Ballack.