AIG ontslaat topman Sullivan na miljardenverliezen

American International Group, ’s werelds grootste verzekeringsbedrijf, heeft bestuursvoorzitter Martin Sullivan gisteren ontslagen. Het Amerikaanse concern houdt de Britse topman verantwoordelijk voor de recordverliezen die AIG de afgelopen kwartalen heeft moeten rapporteren ten gevolge van de kredietcrisis.

Enkele grootaandeelhouders hadden de afgelopen weken al op het ontslag van Sullivan aangedrongen. AIG heeft meer dan 20 miljard dollar (13 miljard euro) moeten afschrijven op beleggingen op de hypotheekmarkt. In februari meldde het concern een recordverlies in het vierde kwartaal van 2007 van 5,3 miljard dollar. Over het eerste kwartaal van dit jaar volgde nog een nettoverlies van 7,8 miljard dollar.

Precies drie jaar geleden werd Sullivans voorganger, Maurice Greenberg, ook al op staande voet ontslagen. Hij was betrokken bij een omvangrijk boekhoudschandaal. Sullivan, die al sinds 1971 voor AIG werkte, wordt opgevolgd door Robert Willumstad. Deze voormalige president van Citigroup was al sinds najaar 2006 president-commissaris van AIG. Willumstad gaat werken aan een reorganisatieplan, dat begin september moet worden gepresenteerd.

De eveneens door de kredietcrisis getroffen Britse bank Barclays bevestigde vanochtend serieus te overwegen een extra aandelenemissie te doen om het eigen vermogen aan te zuiveren. De bank heeft door de kredietcrisis al zo’n 2 miljard pond (2,5 miljard euro) moeten afschrijven. Volgens Britse kranten wil Barclays voor 4 miljard pond aan nieuwe aandelen uitgeven, en die onder meer plaatsen bij enkele bestaande buitenlandse grootaandeelhouders, zoals de China Development Bank en het Singaporese staatsfonds Temasek. Barclays zelf noemde geen details van de kapitaalsversterking.

Eerdere artikelen op nrc.nl/kredietcrisis