381 rondjes van 13,629 km in 24 uur

Tom Kristensen wint de 24 Uur van Le Mans in een Audi.

Voor de Deen was het zijn achtste eindzege: een record.

De Duitser Lucas Luhr tijdens de 24 Uur van Le Mans. De Deen Tom Kristensen won de fameuze autorace voor de achtste maal. Foto Reuters Audi R10 number 3 driven by Germany's Lucas Luhr competes during the Le Mans 24-hour sportscar endurance race in Le Mans, central France, June 14, 2008. REUTERS/Regis Duvignau (FRANCE) REUTERS

De Deen Tom Kristensen heeft gisteren met zijn ploeggenoten, de Brit Allan McNish en de Italiaan Rinaldo Capello, de 24 Uur van Le Mans gewonnen. Het winnende trio legde met een Audi 381 ronden af tijdens de fameuze autorace en had één ronde voorsprong op het favoriete team van Peugeot, bestaande uit de Canadees Jacques Villeneuve, de Fransman Nicolas Minassian en de Spanjaard Marc Gené. De derde plaats was voor een ander team van Peugeot, van de Fransman Franck Montagny.

Met zijn overwinning vestigde Kristensen een nieuw record. Hij won de race voor de achtste maal. Volgens de veertigjarige Deen was het zonder twijfel zijn mooiste overwinning op het circuit van Le Mans. „Ik ben ontzettend trots op deze achtste zege maar daar gaat het niet om. Het gaat om het team en de perfecte auto die de race zonder problemen uitreed. Dat is uniek.”

Kristensens teamgenoot McNish blaakte van trots, omdat Audi de 24 uur was gestart als underdog. „We hadden niet verwacht hier te staan aan het eind van de race.” De derde coureur van het winnende team, Capello, sloot zich daarbij aan. „We hadden dit jaar eigenlijk geen kans om te winnen, maar met Audi gebeurt soms het onmogelijke.”

Peugeot was als grote favoriet aan de wedstrijd begonnen, omdat drie teams van de Franse autofabrikant als beste uit de kwalificatie waren gekomen. Bovendien was Audi in de eerste drie races van de Le Mans Series verslagen. Peugeot maakte de favorietenrol aanvankelijk waar en domineerde de eerste helft van de race, ondanks technische problemen. Maar de 76ste editie van Le Mans kreeg een ander aanzien toen het ging regenen en het 13,629 km lange circuit ’s avonds verraderlijk glad werd.

Kristensen bleek beter met de omstandigheden overweg te kunnen en maakte een achterstand van veertig seconden goed op Peugeot. Twee uur voor de finish botste Kristensen op zijn landgenoot Juan Barazi, maar hij kwam met de schrik vrij. Hij hoefde niet de pits in te rijden voor reparaties aan zijn auto.

Peugeot waagde een uur voor het einde van de race nog een gok door Minassian op gladde banden te laten doorrijden terwijl het opnieuw ging regenen. Kort daarna spinde de Fransman. De leiderspositie van Kristensen kwam niet meer in gevaar. „We moesten wel gokken omdat we ver achter lagen”, zei de 35-jarige Minassian die sprak van een „bittere teleurstelling”. Zijn teamgenoot, voormalig F1-coureur Villeneuve, slaagde er niet in om na wijlen Graham Hill de eerste coureur te worden die de titel in de Formule 1, de Indy 500 en de 24 Uur van Le Mans won. (Reuters)