Zomerse plannen

Voor de acht kassières van het Albert Heijn filiaal in de Rotterdamse wijk Kralingen mag de vakantie al beginnen. „Iedereen waarschuwt me voor de mannen in Salou.”

1 Merjam Kachoura (19) 2 Sana Dib (19) 3 Carmen Gomes Brito (19) 4 Lindsay van Damme (18) 5 Touria Azough (19) 6 Shahnaz Moennoe (18) 7 Yvette van 't Hof (25) 8 Esther de Graaf (21) Nederland, Rotterdam, 11-06-08 Personeel van Albert Heijn Kralingen. © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

1 Merjam Kachoura (19) hoeft haar vakantiegeld niet in de supermarkt te verdienen. „Mijn vader betaalt alles. Deze zomer gaan we een maand lang familie en bruiloften bezoeken in Marokko. Dat is fijn, want ik heb dit jaar veel meegemaakt. Sinds januari zijn er al 28 mensen gestorven die ik ken. Veel familieleden stierven in Marokko, door ouderdom. Ik heb geen afscheid kunnen nemen. Daar zit ik wel mee. Ik heb een onwijs grote familie, van duizenden mensen. Dat is bijna heel Marokko. Uitrusten wordt het dus niet, het is feesten, feesten, feesten.”

2 Sana Dib (19) heeft een recept voor Marokko. „Eerst moet je twee weken langs familie om cadeautjes te brengen. De derde en vierde week zijn voor bruiloften, babyfeesten en verlovingen. Als je daar bent, word je overal voor uitgenodigd, want ze denken dat alle Nederlanders rijk zijn. En dan heb je nog twee weken nodig voor jezelf. Zon, zee, strand. En om cadeautjes te kopen voor vriendinnen in Nederland. Maar ik ga dit jaar ook vanwege mijn ziekte. Ik heb al jaren een darminfectie en in Marokko heb ik familieleden die daarin zijn gespecialiseerd. Die doen iets met hun handen, ik weet niet precies wat.”

3 Carmen Gomes Brito (19) is al vroeg begonnen met shoppen. „Van topjes tot rokjes. Want ik ga samen met een andere kassière twee weken naar de Spaanse badplaats Salou. Voor vijfhonderd euro heb je een busreis en een plek op een viersterrencamping. En ik heb ook voor 49 euro een partypakket gekocht. Daarin zitten kaarten voor feesten en bonnen voor gratis drank. Salou is echt een vrijgezellenplek. Daar maak ik me wel een beetje zorgen over, want mijn vriendje blijft thuis. Iedereen waarschuwt me voor de mannen daar. Met drank wordt vreemdgaan snel verleidelijk en ik ben nogal een feestbeest.”

4 Lindsay van Damme (18) blijft deze zomer in de buurt. „Ik ga vijf weken naar de camping in Rockanje, nog geen half uur van Rotterdam. Het is een beetje mijn tweede huis daar, want ik kom er al heel mijn leven. Ik slaap met mijn ouders en mijn broer in onze stacaravan. Maar ik heb daar inmiddels ook veel vrienden. Die ken ik van de camping, maar het zijn allemaal Rotterdammers. Hier in de supermarkt komen ook veel mensen van de camping. Echt gezellig.”

5 Touria Azough (19) gaat in Marokko eerst een week uitslapen. „Daarna ga ik met mijn ouders bruiloften van een paar nichten bezoeken. Ik zie er wel tegenop dat ze in Marokko heel vroeg 's ochtends aanbellen om muntthee en eieren te verkopen. Om zes uur is heel Marokko wakker, maar wij – de toeristen – slapen dan nog. Ik kom in Marokko vaak vriendinnen uit Rotterdam tegen. Vooral bij McDonalds. Daar gaan we heen als we het Marokkaanse eten zat zijn.”

6 Shahnaz Moennoe (18) blijft dit jaar thuis. „Want we zijn vorig jaar al op vakantie naar Suriname geweest. Toen zag ik voor het eerst mijn familie. Deze zomer moeten we sparen, want we willen volgende zomer weer naar Suriname. Mijn opa is al op leeftijd, die leeft niet meer lang. Deze zomer zal ik wel een beetje meer werken. Dat vind ik leuk, het is hier gezellig. Ik wil ook een keer naar het strand in Scheveningen. Daar ben ik al eens geweest.”

7 Yvette van 't Hof (25) heeft nog geen concrete plannen voor de zomer. „Eerst wilden mijn vriend en ik met de auto richting Slowakije. Tot nu toe vlogen we altijd, we wilden eens iets anders. Maar we hebben dit jaar een huis gekocht en na al dat klussen hebben we eigenlijk geen zin meer in kamperen. Dus het zal wel weer een last minute worden. Vorig jaar waren we op Rhodos, het jaar daarvoor op Lanzarote en daarvoor op Kos. Op een gegeven moment gaan eilanden een beetje op elkaar lijken, maar het is wel relaxed.”

8 Esther de Graaf (21) gaat drie weken de Franse schoonfamilie van een vriendin van haar moeder opzoeken. „Ik kom daar al van kleins af aan. Ik doe daar wat ik thuis ook doe: gewoon shoppen. Musea, daar houd ik niet van. Ik kan niet tegen oude dingen, daar heb ik geen geduld voor. Ik verveel me nooit in Frankrijk. Als ik niks te doen heb, ga ik gewoon in de zon liggen. Dat ik rust heb, daar gaat het om.”

    • Leonie van Nierop