Worstopzetstuk per post

Een bezoek aan keukenwinkels op internet is gevaarlijk. Opeens lijkt alles onmisbaar – van deegsnijder tot homobruidspaartje voor op de taart.

deegsnijder, 12-6-2008 Vrijsnijden voor zaterdagkrant. Deegmes Foto Floren van Olden Olden, Floren van

Een beenderzaag, een oesterhandschoen, een handijsmachientje of hier: een homomannenpaar voor op de bruidstaart! Wat kun je toch geweldig handige dingen krijgen voor in de keuken.

Desgevraagd zeggen bijna alle koks (thuis- en prof-) dat ze zweren bij hun messen. Een goed mes, als je dát maar hebt, dan heb je alles. En wie zou ontkennen dat een goed koksmes een vreugde is in de keuken? Maar ja, één mes is geen mes: wat als je zalm in heel dunne plakken moet snijden, een varkenskop moet ontbenen, of een erg rijpe tomaat in gave plakjes wilt hakken – dan heb je drie andere messen nodig.

Keukenbenodigdheden zijn al jaren geleden van saai nut en doffe noodzaak veranderd in design, lifestyle en mode. Waren ooit pollepel en garde, naast dat mes, wel ongeveer de attributen waarmee je alles kon doen, nu kan niemand meer leven zonder keukenmachine. En dan ook niet zo’n klein machientje, maar liefst een Magimix of een Cuisipro en daarnaast, in hip retrodesign, een Kitchen Aid. „U hoeft nooit meer zelf te roeren!”, juicht de advertentie. En dat is natuurlijk waar we van dromen: een roerloze toekomst.

Je kunt er flauw over doen, maar het is waar dat op internet winkelen in de keukenwinkels een grote aantrekkingskracht heeft. Neem dat homobruidspaartje voor op de taart (bij Betsies-kookwinkel.nl): als je het eenmaal gezien hebt, denk je er elke dag aan. Je zou zelfs wel tegen sommige mensen aanmoedigende dingen willen gaan zeggen, discreet informeren of ze geen zin hebben om te trouwen, en dat je dan een taart zult bakken (wat geen werk is als je eenmaal de Kitchen Aid met menghaken hebt die elk deeg kan kneden). Het is ook waar dat sommige machines en voorwerpen geweldig handig zijn. Veel mensen hebben aan hun enorme afzuigkap of aan een speciale roestvrijstalen hoepel ontzaglijk veel roestvrijstalen dingen hangen. De meeste daarvan dienen geen duidelijk doel, maar neem nu de deegsnijder. Je bespaart jezelf een Kitchen Aid ermee en het ding kost nog lang geen tientje, in mooi roestvrij staal ook, dus passend in onze keukens die strak RVS combineren met ‘warm hout’ en ‘nostalgische elementen’. De deegsnijder is hoefijzervormig, maar waar het hoefijzer open is, bevindt zich bij de snijder het handvat. De ronding van het ijzer bestaat uit zo’n vier evenwijdige, dunne, niet eens zo scherpe messen. Dit voorwerp is, als je het eenmaal hebt, binnen de kortste keren onmisbaar voor het deeg maken: de mesjes snijden de koude boter moeiteloos door de bloem.

Helaas heeft geen van de kookwinkels het in de aanbieding. Zelfs niet het uitstekend gesorteerde En Garde (en-garde.nl) dat wel een fantastische selectie vleesmolens heeft, met worstopzetstukken en mandolines (razendscherpe raspen waarmee je ongelooflijk mooie aardappelsliertjes kunt raspen) en allerlei dingen waar je nooit aan gedacht had, maar ineens niet zonder denkt te kunnen. Het nadeel van En Garde is dat ze geen zoekfunctie hebben.

Die zit er bij Oldenhof Kookkado (kookwinkel.nl) wel op, zodat je daar bijvoorbeeld heel snel de, sinds we slowcooken, onmisbare digitale keukenthermometer vindt, met 90 cm lange draad, waardoor je vlees in de oven je buiten de oven laat weten hoe het er in zijn binnenste aan toegaat. Ik heb laatst op die manier op 75 graden een geitenlamsbout gebraden, die volmaakt was toen hij van binnen 62 graden was (zou ook nog wel 61 of zelfs 60 kunnen zijn).

Het is natuurlijk zaak niet álles te gaan willen, omdat het toevallig bestaat. Een vispan is mooi, maar voor wie niet heel vaak vis pocheert niet echt overdreven belangrijk en wel tamelijk groot in je kast. En een aanrecht vol apparatuur waarop je wegens ruimtegebrek geen radijsje meer kunt snijden, is ook niet aantrekkelijk. Maar die thermometer, een mandoline, een fijne superscherpe handrasp, de deegsnijder en, uiteraard, een vleesmolen met worstopzetstukken, dat zijn toch wel onmisbare spulletjes. En een vijzel. En een keukenmachine natuurlijk. En die messen. En hé, een supergrote braadpan in de aanbieding!

Eh, nu ja. Kookwinkels. Op internet. Kijk maar niet.

www.zusenzokeukengerei.nlwww.en-garde.nlwww.kookwinkel.nlwww.betsies-kookwinkel.nl

    • Marjoleine de Vos