Wespennest

Internet kán fantastisch zijn. Je kunt online ontdekken wat Franse en Italiaanse kranten schrijven over Oranje, hoe de fans zich in Bern vermaken, wat Marco van Basten voelt, of hoe de goal van Sneijder tegen Italië oogt vanuit de lucht of vanachter het doel.

Ook financieel geïnteresseerden kunnen het web benutten, maar je moet wel op je hoede zijn. Dag en nacht staan geldbedrijven paraat om klanten te lokken. Daarvan profiteert ook een groeiende rij reken-, vergelijkings- en informatiesites. Hoe populairder die zijn, hoe meer ze uitpuilen van de links en advertenties. Zodra je daarop klikt, rinkelt de kassa van de organisator.

Dit betaalde doorsturen maakt internet een wespennest. Als elke klik geld oplevert, is het erg verleidelijk advertenties te vermommen als objectieve informatie, liefst met de vermelding Tip! of Nieuw! Voor je het weet, duik je argeloos in het aanbod van een kredietverlener, spaarbank of beleggingsinstelling, terwijl je eigenlijk op zoek was naar objectieve informatie.

De ideale financiële site is geen verkoopkanaal, maar toch gratis, anoniem en winstgevend voor de consument, terwijl er geen of eenvoudig te negeren reclames op staan. Handig zijn pagina’s die informatie opsommen zoals www.dividendpagina.nl. Maar echte aanraders zijn webpagina’s die je van denk- of rekenwerk verlossen. Wie voorzichtig is, kan baat hebben bij mijn rekentop-5.

Daarop scoort www.berekenhet.nl een twijfelachtige vijfde plaats. Deze site biedt weliswaar tientallen handige rekenmodules, maar verliest helderheid door opdringerige kredietreclames. Slechts wie kaf van koren kan scheiden, kan ongeschonden nagaan hoe duur kopen op afbetaling uitpakt, hoeveel de hypotheek aflossen oplevert of kost, hoeveel een houden handdruk kan bedragen, wat voordeliger is: kopen of huren of hoe inflatie je vermogen kan aantasten.

De vierde prijs gaat naar de verse, reclamevrije site https://service.nibud.nl/bufferberekenaar/. Na invulling van enkele eenvoudige vragen adviseert het Nibud hoeveel geld een huishouding minimaal en optimaal reserveert voor onverwachte tegenvallers zoals een kapotte wasmachine of auto, de vakantie en woningonderhoud. Wie die buffer nog niet bezit, kan doorklikken naar een spaarplan.

De derde plaats is voor www.spaarwinstcalculator.nl. Dit programma bevat rentepercentages en looptijden van 325 spaarrekeningen en deposito’s die vallen onder ons Depositogarantiestelsel (zie www.dnb.nl). Na invulling van de huidige spaarsituatie, kan het spaargeld op het scherm worden verdeeld over royalere banken. De calculator berekent het mogelijke voordeel, waarna desgewenst naar de gekozen banken door te klikken is. De gebruikers van de calculator behaalden tot nu gemiddeld 675 euro spaarwinst per jaar.

Een tweede plaats is voor het reclamearme www.rechtopgeld.nl. Na invulling van een vragenlijstje is te zien op welke tegemoetkomingen, uitkeringen, fiscale voordelen, teruggaves en belastingtoeslagen de invuller mogelijk recht heeft en welke instanties daarover gaan. De site verwijst naar gemeentes, belastingkantoren, uitkeringsinstanties en naar de rekenmodules op www.belastingdienst.nl.

De eerste prijs ten slotte verdient www.spaarbox.nl. Op deze vrijwel reclameloze site kan worden doorgeklikt naar de Pensioen Totaal Planner met rekenmodules voor oudedags- en nabestaandenpensioen, verlofsparen, levensloopregelingsparen en eerder stoppen met werken. Spaarbox is vollediger dan www.pensioenkijker.nl. Dat inventariseert slechts werkgeverspensioen en AOW, terwijl ook spaargeld, beleggingen, lijfrentes, bijverdiensten en eventuele advieskosten de noodzakelijke pensioenhoogte kunnen bepalen. Bij een tekort biedt de Pensioen Totaal Planner diverse oplossingen met de benodigde inleg (vaak zelf sparen of beleggen). Deze site promoveert de leek tot een allround pensioenadviseur.

    • Erica Verdegaal