Vlaamse schrijver Kamiel Vanhole overleden

AMSTERDAM, 14 juni. De Vlaamse schrijver en vertaler Kamiel Vanhole is donderdag op 54-jarige leeftijd overleden. Dat heeft uitgeverij Atlas in Amsterdam gisteren bekendgemaakt. Vanhole was al geruime tijd ernstig ziek. Vanhole, in 1954 geboren in de Brusselse deelgemeente Etterbeek, begon zijn carrière als scenarist in de Brusselse tekenfilmstudio Garphoui. Hij vertaalde verhalen en essay’s van onder anderen Vladimir Nabokov, John Berger, Marguerite Duras, John Updike en Charles Simic. Vanhole debuteerde in 1990 bij Uitgeverij Meulenhoff met Een Demon In Brussel (reisverhalen). Sindsdien schreef hij toneelstukken en verschillende romans, waaronder De Beet Van De Schildpad, Overstekend Wild en Bea. In maart van dit jaar publiceerde hij bij uitgeverij Atlas De Spoorzoeker. Daarmee keerde hij terug naar zijn oude liefde, het reisessay. Vanhole was iemand „die niet alleen heeft rondgekeken, maar ook rondgeleefd en rondgevoeld en vooral rondgeaarzeld, omdat hij niet anders kan”, typeerde de Belgische dichter Herman de Coninck hem ooit. (ANP)