‘Veel scoren, dat is de gave van dit Oranje’

Van Nistelrooy, Sneijder, Van der Vaart, Van Persie en Robben, de creatievelingen van Oranje, hadden allen een aandeel in de zege tegen Frankrijk. „Iedereen kan een doelpunt maken.”

Ruud van Nistelrooy kwalificeerde Nederland-Frankrijk zonder enige aarzeling als „zijn beste interland ooit”. Het was veelzeggend dat de centrumspits van Oranje juist die conclusie trok na een wedstrijd waarin hij zelf niet tot scoren was gekomen. Van Nistelrooy: „Ja, ik moet wel heel goed spelen wil ik normaal gesproken tevreden zijn over een duel waarin ik geen doelpunt heb gemaakt. En vandaag was ik dat. Alles lukte.” En dan lachend: „Behalve dus een doelpunt maken.”

Het Nederlands elftal heeft na twee wedstrijden tegen wereldkampioen en de vice-wereldkampioen maar liefst zeven doelpunten gemaakt. Topscorer is Wesley Sneijder met twee doelpunten. Verder scoorden Giovanni van Bronckhorst, Dirk Kuijt, Robin van Persie, Arjen Robben en Ruud van Nistelrooy ieder één maal. „Het mooie is dat iedereen bij ons een doelpunt kan maken”, stelde Van Nistelrooy, die bleef staan op 32 interlandgoals. „Ik voel ook nooit echt de druk dat ik degene ben die de goal móet maken. Vandaag ontving ik van alle kanten complimenten over mijn spel. Dat is me ook veel waard.”

Dirk Kuijt wist een goed optreden tegen Italië wel te bekronen met een doelpunt. Na negen minuten kroop de spits van FC Liverpool bij een hoekschop voor de Fransman Florent Malouda en kopte de openingstreffer binnen. Zijn achtste doelpunt voor Oranje. „Ik stond een beetje achter Malouda en kon net op tijd voor hem komen. Het was een prachtig gevoel om mijn eerste doelpunt op een groot toernooi te maken”, stelde de nummer achttien van het Nederlands elftal.

Een paar maanden geleden leek Kuijt nog buiten de EK-selectie van bondscoach Marco van Basten te vallen, maar hij knokte zich terug. Toen Arjen Robben in de voorbereiding tegen een liesblessure opliep, kreeg Kuijt tegen Italië een basisplaats. De aanvaller behoorde tegen de Italianen met twee assist tot de uitblinkers van Oranje. Tegen de Fransen brak hij de wedstrijd open. Kuijt: „Soms vallen dingen zomaar op hun plaats. Ik wilde belangrijk zijn voor Oranje. Dat was mijn doel. En ik denk dat ik niet onverdienstelijk heb gespeeld. Maar het is vooral geweldig hoe iedereen in deze groep met elkaar omgaat. Iedereen gunt elkaar het succes. Wisselspelers springen twee meter in de lucht bij een doelpunt. Dat is veelzeggend. We gaan voor elkaar door het vuur. We waren vandaag veel meer een team dan Frankrijk.”

Arjen Robben en Robin van Persie sprongen in de eerste helft juichend van hun stoeltje bij het eerste doelpunt van Nederland. Kuijt juichte in de tweede helft op zijn beurt als gewisselde speler voor de doelpunten van Van Persie, Robben en Sneijder. „Wij hebben niet twee of drie spelers die kunnen scoren, maar wel vijf of zes. Kijk naar Robben. Die was weergaloos. En Van Persie maakte na een lange afwezigheid ook direct weer een goal. Het scorend vermogen van dit elftal is enorm”, legde Kuijt uit. „Dat is de gave van dit Oranje.”

Van Nistelrooy stond na bijna een uur spelen met prachtige sleepbeweging aan de basis van het tweede doelpunt van Nederland. De spits van Real Madrid tikte de bal door op de rennende Robben die op zijn beurt Van Persie bediende. De voetballer van Arsenal schoot Nederland onder toeziend oog van zijn trainer Arsène Wenger naar een 2-0 voorsprong. Rafael van der Vaart genoot van een afstandje mee met Van Persie. „Dat was echt een fantastisch doelpunt”, stelde de spelmaker van Oranje. „Die goal gaf ons het beetje lucht dat we nodig hadden. We stonden op dat moment onder druk. Wij maakten vandaag de kansen af en de Fransen niet. Dat was het verschil.”

Het derde en de vierde waren prachtige treffers van Robben en Sneijder. Beide spelers scoorden uit een vrijwel onmogelijke positie. Ze maakten respectievelijk hun tiende en elfde doelpunt in dienst van Oranje. Van der Vaart, na afloop: „Opnieuw stapte ik van het veld af met een gevoel van ‘hoe is dit mogelijk’. Dit is echt ongelooflijk. We hebben vandaag weer een zeer goede stap vooruit gezet.”

Van Nistelrooy keek zelfs al vooruit naar de kwartfinale van volgende week zaterdag in het Zwitserse Bazel. „Nu begint voor ons de tweede fase van het toernooi. De wedstrijd tegen Roemenië staat nog voor de deur, maar de gedachten gaan al naar de kwartfinales. We mogen nu niet meer verslappen. Een misstap en je ligt eruit. Dan is al dit moois voor niets geweest. Het is fantastisch om voor een stadion te spelen dat voor driekwart is gevuld met supporters van Oranje. En dan staan er ook nog eens veertigduizend buiten. Dat voel je gewoon.”

Een half jaar geleden werd het Nederlands elftal nog uitgefloten na matige optredens tegen Slovenië en Luxemburg. Na twee wedsstrijden is de sfeer rond Oranje euforisch. Kuijt: „Dan zie je hoe dicht winst en verlies in het voetbal bij elkaar liggen. Je brengt een paar nuances aan en alles kan anders gaan. De wedstrijd tegen Italië was heel goed, die tegen Frankrijk kon beter en hopelijk komt onze beste wedstrijd nog.”

    • Koen Greven