Veel noodlot bij Festival Classique

Klassiek Festival Classique. Gehoord: 13/6 Den Haag. Tot 15/6. Inl.:www.festivalclassique.nl

Het aardige van het Festival Classique, de Haagse versie van het Amsterdamse Prinsengracht Festival, is dat alle wilde invallen die bij de eerste vergadering ter tafel waren gekomen ook werkelijk zijn uitgevoerd. Het laagdrempelige festival begon gisteren, op vrijdag de dertiende, en het Residentie Orkest gaf een concert op een overdekt ponton in de Haagse Hofvijver. Het publiek zat op een drijvende tribune, in het zicht van het Torentje van Balkenende, die naar het voetballen in Bern was vertrokken. Het bleef de hele avond droog, maar verder gebeurden er op deze onheilsdag tal van onvermijdelijke noodlottigheden.

Een concertvleugel viel van het podium en raakte te water. Ook de presentatie van de Haagse RTL-verslaggever Frits Wester viel in het water wegens falende microfoontechniek. Er zwom ineens een haai in de Hofvijver. Die werd verjaagd met het spelen van de muziek uit de film Jaws en het in het water gooien van tal van muziekinstrumenten.

Sjors en Co, een typisch Haags humoristisch duo, nam de presentatie van Wester over. Zij lieten het Haagse publiek en het orkest de tussenstand 2-0 bij Nederland-Frankrijk vieren met twee waves.

Tussendoor dirigeerde Neeme Järvi onder de kristallen luchters ook nog de muziek. Die was meestal van het griezelige soort: uit de Symphonie fantastique van Berlioz, L’ apprenti sorcier van Dukas, de Danse macabre van Saint-Saëns en de Danse infernale van Stravinsky. Bariton Thomas Oliemans zong op krachtige wijze Schuberts Erlkönig en de imposante aria O Carlo, ascolta van Verdi.

’s Middags was het festival begonnen met het eerste Nederlandse kampioenschap luchtdirigeren. Zes kandidaten konden in de eerste ronde muziek muziek dirigeren van een cd naar eigen keuze. De basistechniek was vaak zwak: gebrek aan partituurkennis, veel symmetrische bewegingen, slecht aangeven van inzetten, altijd te laat reageren. Er was ook een blinde dirigerende man en een ander hanteerde in elke hand een stokje. Gijs de Vlieger werd door de jury geprezen omdat hij probeerde de strijkers op de cd zachter te laten spelen.

Uiteindelijk was er in de finale met de Vijfde symfonie van Beethoven als verplicht werk een duidelijke winnaar: Richard van Roessel. Hij heeft zoveel flair, grootse gebaren en exuberante expressie dat zijn karikaturale dirigeren verandert in pure humor. Vanmiddag mag hij ècht dirigeren, bij het Nederlands Theaterorkest.

    • Kasper Jansen