Triomf dankzij strijdlust en individuele kwaliteiten

Nederland4Frankrijk1

Ruststand 1-0. 9. Kuijt 1-0, 59. Van Persie 2-0, 71. Henry 2-1, 72. Robben 3-1, 90. Sneijder 4-1. Scheidsrechter: Fandel (Dui). Toeschouwers: 30.777.

Wie voor het huidige Europees kampioenschap had voorspeld dat het Nederlands elftal zich in de ‘groep des doods’ al na twee ruime zeges in de duels tegen de WK-finalisten Italië (3-0) en Frankrijk (4-1) zou plaatsen voor de kwartfinales, was compleet voor gek verklaard. Toch kon Oranje gisteravond in Stade de Suisse een triomfantelijke ereronde houden voor het uitzinnige Oranjelegioen – een deel van de 50.000 Nederlanders in Bern – om dit feit te vieren. Daarbij maakten verschillende spelers hun kinderen deelgenoot van de zegetocht. Eenmaal in de kleedkamer werden de internationals gefeliciteerd door premier Jan Peter Balkenende. Hij hield een korte speech waarin hij de vechtlust roemde van het nationale team.

Het Nederlands elftal gaf Frankrijk een les in effectiviteit. Het wonder van Bern uit 1954 is door Oranje overgenomen van de Duitsers. De ruime overwinning kwam dit keer niet tot stand door een sterke teamprestatie met goed veldspel, zoals tegen Italië, maar eerder door individuele kwaliteiten van spelers als Arjen Robben, doelman Edwin van der Sar, Wesley Sneijder en Ruud van Nistelrooy. Marco van Basten was de eerste om dit toe te geven. „Frankrijk heeft ons een groot deel van de wedstrijd onder druk gehouden. Er was veel geluk en strijdlust nodig om deze wedstrijd te winnen”, erkende de bondscoach na zijn vijftigste interland. „We hadden verdedigers die steeds een voetje voor de bal zetten. We konden scoren in de tegenaanvallen. Nee, dit was minder dan tegen Italië.”

De Franse coach Raymond Domenech gaf aan dat zijn ploeg vooral door een gebrek aan doeltreffendheid en Oranjedoelman Van der Sar ten onder was gegaan. „Maar als je ook met drie doelpunten verschil van Italië kan winnen, zijn de prestaties van het Nederlands elftal geen toeval meer.”

Van Basten was vooraf uitgegaan van het principe ‘never change a winning team’. Nigel de Jong kwam dit keer op het middenveld tegenover de Franse stervoetballer Franck Ribéry te staan. De kuitenbijter van Hamburger SV ondersteunde in het centrum de verdediging en deed dat niet onverdienstelijk. Ribéry was door Domenech van de vleugel gehaald en in de rug van centrumspits Thierry Henry geposteerd. Op de flanken zorgden Sidney Govou en Florent Malouda voor genoeg dreiging. Naast De Jong beleefde Orlando Engelaar vanaf de eerste minuut een moeilijke eerste helft. Hij leed veel balverlies en had grote moeite met de beweeglijkheid van de Fransen.

Die kregen na het doelpunt van Dirk Kuijt, een kopbal uit een corner van Rafael van der Vaart in de negende minuut waar Domenech zich achteraf behoorlijk aan ergerde, steeds meer greep op het spel. Govou was dicht bij een treffer, maar Van der Sar redde met zijn been. Ook Ribéry had kunnen scoren en miste.

In de rust greep Van Basten in. Engelaar kon douchen en Robben, eerder dan verwacht hersteld van een liesblessure, maakte zijn opwachting. De bondscoach wijzigde bovendien rigoureus het zo geroemde concept met twee controleurs en drie aanvallers. Het werd 4-3-3, met De Jong als enige controleur op het middenveld met de punt naar achteren. „We voetbalden eigenlijk niet meer”, verklaarde Van Basten, „er ontbrak ook diepte in ons spel. Robben kon daar met zijn snelheid weer voor zorgen.”

Oranje kwam na rust onder druk te staan en kroop door het oog van de naald. André Ooijer ontsnapte aan een strafschop toen Henry tegen zijn arm schoot. De Franse spits van FC Barcelona kwam ook nog een keer oog in oog met Van der Sar maar lobde de bal over het doel. Ondertussen was Robin van Persie ook de gelederen komen versterken om het gewijzigde concept nog meer recht te doen. Robben zorgde voor de verlichting. Bij de eerste treffer behield hij het overzicht op Van Persie die via de hand van doelman Grégory Coupet wat aarzelend, maar wel doeltreffend inschoot (2-0). Een ‘Zidane-beweging’ van Van Nistelrooy, die met een hoogstandje de bal meegaf aan Robben, ging eraan vooraf. Na de meer dan verdiende tegentreffer van Henry, die een schot voorlangs van Willy Sagnol inschoot, bracht Robben de marge weer op twee treffers. Na een korte rush schoot de linksbuiten de bal hoog in het net boven de verbouwereerde Coupet. Daarmee was de climax van schoonheid nog niet bereikt. Kort voor tijd trapte Wesley Sneijder met een magnifiek afstandsschot de bal onder de lat. De Fransen, die eigenlijk beter veldspel had laten zien, bleef gisteravond niets bespaard.

Het Nederlands elftal is met zes punten uit twee wedstrijden al groepswinnaar, ongeacht het resultaat van het duel dinsdag tegen Roemenië. Het betekent dat Bazel volgende week zaterdag een invasie van Nederlanders kan verwachten, want hier moet Oranje de kwartfinale spelen tegen de nummer twee van de groep D met Spanje, Zweden, Griekenland en Rusland. Als het team van Van Basten verliest van de Roemenen zijn Italië en Frankrijk uitgeschakeld. De voormalige wereldspits gaf gisteravond echter aan niets te willen weggeven.

    • Erik Oudshoorn