Titanenstrijd om de biermarkt

Deze week deed de Belgisch-Braziliaanse biergigant InBev een bod op de Amerikaanse brouwer Anheuser-Busch. Het zou de grootste bierovername in de geschiedenis worden.

Rotterdam, 14 juni. - In de biersector gaat het erom dat je de grootste bent. Alleen dan kun je de kosten voor marketing en distributie het efficiëntst beheersen, kun je betere prijzen bedingen bij leveranciers, en dan maak je dus de meeste winst.

Dat is de drijfveer van de Belgisch-Braziliaanse bierreus om nog groter te groeien. InBev (o.a. Jupiler, Dommelsch, Leffe), in omzet de tweede op de wereldranglijst, kondigde donderdag aan dat het de Amerikaanse brouwer Anheuser-Busch (Budweiser, Bud Light), mondiaal vierde, voor bijna 30 miljard euro wil overnemen. Gezamenlijk zijn de bedrijven goed voor een omzet van meer dan 25 miljard euro met een productie van 350 miljoen hectoliter bier.

Als de deal doorgaat zal dit de grootste bierovername in de geschiedenis zijn. InBev laat dan zijn grootste concurrenten, het Brits-Zuid-Afrikaanse SABMiller (Miller, Pilsner Urquell, Peroni Nastro Azurro) en het Nederlandse Heineken (Heineken, Amstel, Brand) ver achter zich.

Is het een meesterzet van InBev, om de concurrentie voorgoed te verslaan of overspeelt het concern zijn hand doordat het zich diep in de schulden moet steken voor dit Amerikaanse avontuur?

Analist Gerard Rijk van ING denkt dat de extra schuld niet al te zwaar zal wegen op de balans van InBev. „Blijkbaar vinden de banken dat ook, want zij zijn bereid 40 miljard euro te lenen. En ook de belegger lijkt het tot nu toe goed te vinden. De koers van InBev was na de aankondiging 5 procent hoger dan daarvoor.”

Concurrenten zullen zich echter meer gedwongen voelen mee te gaan in de groei door overnames, denkt Rijk. Heineken laat via een woordvoerder weten dat het bedrijf zich net als in het verleden zal blijven concentreren op consolidatie. „Maar op dit moment zijn we vooral bezig met het integreren van de nieuwe onderdelen van Scottish & Newcastle in onze bedrijfsvoering.” Een officiële reactie op het bod van InBev op Anheuser wil het bedrijf niet geven, omdat de deal nog niet beklonken is.

Analist Rijk denkt overigens dat Heineken niet veel te vrezen heeft van de megadeal. „Heineken zal wat licenties kwijtraken, maar dat verlies blijft beperkt. Het zal in de combinatie InBev-Anheuser wel een machtiger tegenspeler tegenover zich zien bij het afsluiten van grote marketingcontracten zoals rond de UEFA Champions League en Rugby World Cup.”

De gevolgen van het samengaan van InBev en Anheuser kunnen op termijn veel ernstiger uitpakken voor SABMiller dan voor Heineken, zegt Rijk. „SABMiller zou wel eens het doelwit van een volgende overname kunnen worden. Omdat dat concern diverse groepen minderheidsaandeelhouders heeft, kan hij zich daar slecht tegen verdedigen. Als twee partijen gaan samenspannen bestaat het risico dat SABMiller, net als eerder Scottish & Newcastle, wordt opgebroken. InBev heeft bijvoorbeeld Afrika nog niet in zijn portefeuille en als zij eens rond gaan kijken wat zij daar kunnen inkopen, dan lopen zij al gauw tegen SABMiller aan.”

Of de deal doorgaat is nog altijd niet zeker. De oprichtersfamilie Busch, die het bedrijf nog altijd leidt, staat niet te trappelen om Anheuser te laten overnemen door een megabrouwer die zich beroemd en berucht heeft gemaakt aangekochte brouwers te saneren. Anheuser staat daarentegen juist bekend als een bedrijf waar niet alles gericht is op een hoge efficiëntie, maar waar goede relaties met werknemers en afnemers hoog in het vaandel staan.

Met InBev aan het roer vrezen de Amerikanen een koude douche. De Nederlandse brouwerij Oranjeboom die in 1995 in handen kwam van InterBrew (een van de voorlopers van InBev), sloot nog geen tien jaar later definitief haar deuren. Bij de Canadese brouwer Labatt die in 2004 werd overgenomen vielen ontslagen en moest een brouwerij sluiten.

Omdat de familie Busch geen groot gedeelte van de aandelen Anheuser bezit, kan zij een overname niet zelfstandig blokkeren. Bovendien lijkt de familie Busch verdeeld over de avances van InBev. August Busch IV, de huidige topman van Anheuser en achterkleinzoon van één van de oprichters Adolphus Busch, is tegen de overname, net als zijn vader. Maar tegenover The Wall Street Journal vertelde zijn oom Adolphus Busch dat andere familieleden wel voordelen zien.

Feit is dat Anheuser-Busch de laatste jaren moeite had met groeien. Het was de voornaamste reden dat het aandeel wat bleef sukkelen op de Amerikaanse beurs. Met het op gang komen van het gerucht dat InBev de Amerikaanse brouwer zou overnemen, steeg de koers plotseling. Aandeelhouders zouden de overname nu wel eens als een kans kunnen zien. Maar het blijft nog even spannend. August Busch IV schreef per e-mail aan distributeurs van het bierbedrijf dat de beslissing „nog maanden of langer” op zich zal laten wachten.

InBev heeft op internet in ieder geval alvast een voorschot genomen op zijn voorgenomen aankoop van Anheuser. Het bedrijf heeft een site in het leven geroepen, waarop topman Carlos Brito in een videovraaggesprek uitlegt wat de voordelen zijn van de megacombinatie. Het adres laat niets aan duidelijkheid over: <globalbeerleader.com>.

    • Sander Voormolen