Televisie Voorkeur

Naast al het voetbal wordt er ook getennist. BBC 2, 14.50-17.40 en Ned.1, 18.00-19.00. WFA51:TENNIS:ORDINA OPEN:ROSMALEN;17JUN2007- Robin Haase (NED) in zijn partij tegen Florent Serra (FRA). Robin Haasse wint deze partij en behaalt de tweede ronde. WFA/ls/str. Geert van Erven WFA WFA

informatief

Themenabend: Reisen - Auf zu neuen Horizonten. Thema-avond over reizen. Met eerst de romantische avonturenfilm The African Queen naar de gelijknamige roman van C.S. Forrester. Met Humphrey Bogart, Katherine Hepburn en Robert Morley. En daarna de documentaire Joachims Reise over een indiaans echtpaar uit het Amazonegebied van Frans-Guyana, dat voor het eerst naar de VS reist. Arte, 20.39-23.25u.

Panorama. Kapllan Murat: een leven op de vlucht. Kapllan Murat, Belg van Albanese afkomst, is de ‘koning van de ontsnapping’. Vanuit de gevangenis vertelt hij voor de camera het verhaal van zijn criminele carrière. In de jaren 80 van de vorige eeuw wist hij al diverse keren op spectaculaire manieren uit gevangenissen te ontsnappen. Beroemd en berucht wordt hij in 1993 als hij samen met twee kompanen uit de gevangenis van Sint-Gillis ontsnapt. Ze nemen Harry Van Oers, toenmalig directeur-generaal van het gevangeniswezen, mee als gijzelaar. De vluchtpoging eindigt zoals alle eerdere ontsnappingen van Murat: tien dagen later zit hij weer achter de tralies. Canvas, 20.10-20.55u.

Wild China. Laatste aflevering van een zesdelige serie over de natuur in China. China is zo groot dat het klimaat er varieert van bijna arctisch tot tropisch. Als gevolg hiervan heeft het land een verbazingwekkend aantal verschillende landschappen. Vandaag: de kustlijn van China. Hier moet de natuur het opnemen tegen 700 miljoen Chinezen, stadsontwikkeling en milieuvervuiling. BBC 2, 22.00-23.00u.

Kruispunt. Portret van de 75-jarige aartsbisschop van Mechelen-Brussel, kardinaal Godfried Danneels. Gezien zijn leeftijd heeft de kardinaal onlangs verplicht zijn ontslag aangeboden aan paus Benedictus XVI. Maar eerder al heeft hij laten weten dat hij nog een paar jaar door wil gaan. Ned.2, 22.40-23.15u.

Cultuur

Vrije geluiden. Tweede van vier herhalingen van het programma Reiziger in Muziek als eerbetoon aan presentator Han Reiziger die in 2006 overleed. Vandaag over Richard Wagner en de Bayreuther Festspiele, met een optreden van bas-bariton Robert Holl en pianist Stefan Mikisch in villa Wahnfried en een gesprek met Wagners kleinzoon Wolfgang. Ned.1, 10.25-11.25u.

Laureatenconcert Koningin Elisabethwedstrijd. Eerste deel van de registratie van het concert van de finalisten van het Koningin Elisabeth Concours 2008. De zangers worden begeleid door het Orchestre de l’Opéra Royal Wallone onder leiding van Günther Neuhold. Canvas, 22.40-23.40u.

Oerol Late Night. Op het Oerol-festivalterrein op Terschelling praat Sipke Jan Bouseman met bekende Nederlanders over wat zij gezien en beleefd hebben op het locatietheaterfestival Oerol. Ned.2, 23.20-23.45u.

amusement

30 Hoog. Nieuwe reeks interviews waarin de presentator Frénk van der Linden onvoorbereid een bekende Nederlander als gast ontvangt. Vandaag cabaretier Youp van ’t Hek. Van der Linden wil weten of Van ’t Hek net zo’n burgermannetje met een ‘vette lifestyle’ is geworden als de mensen die hij vanaf de bühne en in zijn columns altijd zo bestraffend toespreekt. Ned.2, 19.30-20.00u.

Voetbal

NOS: EK Journaal. Achtergrondreportages en interviews en het laatste nieuws over het Nederlands elftal. Presentatie Toine van Peperstraten en Youri Mulder. Ned.1, 20.00-20.25u.

NOS: EK Voetbal: Turkije-Tsjechië. Voorbeschouwing en liveverslag met commentaar van Frank Snoeks en wedstrijdanalyse. Ned.1, 20.25-22.45u.

NOS: EK Voetbal: Zwitserland-Portugal. Liveverslag met commentaar van Evert ten Napel, en wedstrijdanalyse. Ned.3, 20.40-22.50u.

NOS Studio Sportzomer. Jack van Gelder bespreekt in Chateau de Duillier bij het meer van Genève met voetbaldeskundigen en andere gasten de gebeurtenissen op het EK 2008. Vandaag met tv-presentator Ivo Niehe, drummer en zanger Jan Keizer en de trainers Barry Hughes en Gertjan Verbeek. Ned. 1, 22.45-23.40u.

Overige Sport

Tennis: Queens. Liveverslag van de finalepartijen van het eerste grastoernooi van het seizoen, vanuit Queen’s club in Londen. BBC 2, 14.50-17.40u.

NOS Studio Sport. Onder meer de finales mannen en vrouwen van het grastennistoernooi Ordina Open in Rosmalen. Ned.1, 18.00-19.05u.