Televisie Voorkeur

Ad Visser laat soulmuziek uit het TopPop-archief zien en horen. Ned.3, 23.35-0.10u. ©Jørgen Krielen///Amsterdam 01-03-2001 Ad Visser over tentoonstelling Kamagurka. Krielen, Jorgen

Actualiteiten

Nova. Uitgebreid verslag van de congressen dit weekend van de Partij van de Arbeid en de ChristenUnie. Ned.2, 22.45-23.10u.

Documentaire

Vranckx: Honduras, oorlog tegen kinderen. Elke dag staan de kranten in Honduras vol met foto’s van kinderlijken. Hun handen vastgebonden op de rug en een kogel door het hoofd. Straatkinderen krijgen de schuld van de stijgende criminaliteit en worden gehaat door volwassenen. Verslaggever Jenny Kleeman praat met enkele kinderen. Ze snuiven lijm en moeten bedelen om te kunnen eten. Maria Luisa, voormalig hoofd van interne zaken van de politie, heeft bewijzen dat er binnen de politie een doodseskader bestaat dat van hogerhand opdrachten krijgt. Maar toen ze de zaak wilde onderzoeken, werd ze ontslagen. Ze wordt zelfs bedreigd. De regering doet weinig aan het probleem. De leefsituatie van de kinderen blijft slecht en de wreedheden gaan gewoon verder. België 2, 20.10-20.40u.

Stonehenge – Das ultimative Experiment. Documentaire over dit monument uit de vroege steentijd in het Engelse graafschap Wiltshire. Hoewel veel geheimen van dit mysterieuze bouwwerk zijn ontraadseld, blijven er vragen onbeantwoord. Bijvoorbeeld: hoe konden de mensen uit die tijd zulke gigantische rotsblokken verplaatsen en ze precies op de goede plek krijgen? En hoe kregen ze de dekstenen omhoog? De documentaire laat o.m. een mogelijke reconstructie van de bouw zien en legt uit welke religieuze en sociale betekenis het bouwwerk moet hebben gehad. Arte, 21.00-22.15u.

kunst en cultuur

Holland Festival. Twan Huys praat op het Westergas terras in Amsterdam met acteur Jeroen Willems, die de rol van Lucifer zingt in de opera La commedia van Louis Andriessen. Verder: een interview met Maureen Mooren, ontwerper van de affiches van het Holland Festival, aandacht voor de Mexicaanse theatervoorstelling over castraten De monstruos y prodigios en een reportage over popmusicus Mike Patton, die met het Metropool Orkest in Paradiso Italiaanse liedjes uit de jaren vijftig en zestig brengt. Ned.1, 17.25-18.00u.

Festival Classique Hofvijverconcert. Liveregistratie van het concert van het Residentieorkest o.l.v. Neeme Järvi aan de hofvijver in Den Haag. Op het programma: het Adagio uit Spartacus van Aram Khachaturian, de aria O soave fanciulla uit de opera La Bohème en de aria Vogliatemi Bene uit de opera Madama Butterfly, beide van Giacomo Puccini, de Valse uit Symphonie Fantastique van Hector Berlioz, twee pas de deux uit het Zwanenmeer en de Notenkraker van Pjotr Ilich Tsjaikovski en de Bacchanale uit de opera Samson et Dalila van Camille Saint-Saëns. Solisten: Gal James (sopraan) en Paul O’Neill (tenor). Twee dansers dansen de balletten op het wateroppervlak van de hofvijver. Presentatie: Chantal Janzen. Ned.2, 21.20-22.30u.

Top Golden Years. Eerste aflevering van een twaalf-delige nieuwe serie muziekprogramma’s met beeldfragmenten – soms nog nooit eerder vertoond – uit het TopPop-archief. Vanavond: Soul. Met o.a. Al Green, Smokey Robinson en Barry White. Presentatie: Ad Visser. Ned.3, 23.35-0.10u.

voetbal

EK Voetbal: Spanje-Zweden. Voorbeschouwing, rechtstreeks verslag met commentaar van Philip Kooke, en wedstrijdanalyse. Ned.1, 17.25-20.00u.

NOS: EK Journaal. Hoogtepunten van de dag, interviews en achtergrondreportages. Laatste nieuws over het Nederlands elftal. Presentatie Toine van Peperstraten en Youri Mulder. Ned.1, 20.00-20.25u.

EK Voetbal: Griekenland-Rusland. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag met commentaar van Jeroen Grueter, en wedstrijdanalyse. Ned.1, 20.00-22.45u.

NOS Studio Sportzomer. Jack van Gelder bespreekt ‘the day after’ van het Nederlands elftal en andere gebeurtenissen rond het EK 2008 met journalist en tv-criticus Cornald Maas, presentator van o.m. De wereld draait door Matthijs van Nieuwkerk, columnist Hugo Borst en Danny Blind, technisch directeur van Ajax. Ned.1, 22.45-23.40u.

nrc.tv

In de vierde aflevering van nrc kamatube praat Kamagurka met lingerie-ontwerpster Marlies Dekkers. „Betekent het dan dat jij een autistisch kunstenaar bent?” vraagt Kamagurka. Ook op nrc.tv: nrc rocks Vampire Weekend en nrc kookt gegrilde entrecote. Te zien via nrc.tv, nrc.nl en nrcnext.nl.