Talibaan bevrijden 1.150 gevangenen

Talibaan-strijders hebben gisteren de poort van de belangrijkste gevangenis van de Afghaanse stad Kandahar opgeblazen en honderden gevangen bevrijd. Bijna alle 1.150 gevangenen, onder wie zo’n 400 vermeende Talibaan, slaagden erin te ontsnappen, aldus Afghaanse functionarissen. Een andere bron meldde dat 750 tot 800 gedetineerden zijn gevlucht.

Sommige gevangenen zouden zijn gedood tijdens een vuurgevecht met de politie in de gevangenis. De provincie Kandahar is het hartland van de radicaal-islamitische Talibaan. In het gebied hebben NAVO-troepen de afgelopen twee jaar zware gevechten geleverd met Talibaan-strijders.

Volgens een woordvoerder van de Talibaan werd de aanval op de gevangenis – een van de grootste van Afghanistan – uitgevoerd door dertig strijders op motorfietsen en twee zelfmoordterroristen. De directeur van de Sarposa-gevangenis, Abdul Qabir, zei dat de aanval begon met de ontploffing van een tankauto vol explosieven bij de belangrijkste toegangspoort.

Even later werd een gat in de achtermuur van de gevangenis geslagen toen een zelfmoordterrorist zich daar opblies. Inwoners van Kandahar zeiden dat nog urenlang raketvuur in de stad te horen was.

De woordvoerder van de Talibaan zei dat twee maanden was gewerkt aan de operatie „om onze Talibaan-vrienden te bevrijden”. „We zijn geslaagd”, zei hij, en de ontsnapte gevangenen „zijn veilig in de stad en ze gaan naar hun woningen”.

Directeur Qabir zei dat honderden gevangenen zijn ontsnapt. Maar Wali Karzai, broer van president Hamid Karzai en voorzitter van de provinciale raad van Kandahar, zei dat alle gedetineerden weg zijn. Hij zei dat vermoedelijk veel „belangrijke” Talibaan-strijders na de aanslag zijn ontsnapt. Volgens Wali Karzai zaten er onder anderen veel zelfmoordterroristen in spe vast die waren opgepakt voordat ze hun explosieven bij aanslagen tot ontploffing hadden kunnen laten komen.

Verder hebben de Verenigde Staten een onbekend aantal gevangen Talibaan aan de Afghaanse autoriteiten overgedragen in het kader van een programma om alle Afghaanse gevangenen onder Afghaanse zeggenschap te brengen. (AP, Reuters, AFP)