Spacey naar Oxford

Hij speelde de rol van ‘Mr Midlife Crisis’ Lester Burnham in American Beauty en de manke, briljante misdadiger Verbal Kint in The Usual Suspects. Maar nu kan Kevin Spacey (48) een nieuwe rol toevoegen. De tweevoudige Oscarwinnaar is voor een jaar tot professor benoemd aan de universiteit van Oxford. Officieel luidt zijn titel: Cameron Mackintosh Visiting Professor of Contemporary Theater at Oxford’s St. Catherine’s College. De universiteit roemt Spacey om zijn enorme talent en rijke ervaring in zowel het theater als in de film.

In zijn nieuwe functie zal de Amerikaanse acteur zich richten op de studie van het moderne, eigentijdse theater. Spacey volgt Star Trek acteur Patrick Stewart op. Anderen die hem voorgingen zijn componist Stephen Sondheim, toneelschrijver Alan Ayckbourn en actrice Diana Rigg, bekend van de Wrekers.

Spacey woont al geruime tijd in Groot-Brittannië en is sinds 2003 als artistiek directeur verbonden aan het Londense Old Vic Theatre. Na aanvankelijk een paar mislukkingen bezorgde hij het theater een aantal hits, waaronder Speed-the-Plow, waarin hij zelf een rol speelt naast Jeff Goldblum. Ook regisseerde hij in 2004 Cloaca van Maria Goos. (AP)