Pepermoe

Zou het mogelijk zijn om eens wat aandacht te besteden aan zoiets elementairs als het kruiden van vlees? Dit is voor mij een van de grootste raadsels van het koken. Ik vraag me bijvoorbeeld ernstig af wat ‘gehaktkruiden’ nu precies zijn, wanneer je basilicum, tijm, majoraan en al dat andere mysterieuze groene gebeuren gebruikt, en wat nou waarbij lekker smaakt. Mede namens een pepermoe thuisfront alvast bedankt,

Sander van de Wolfshaar

Ik moet u teleurstellen. De eerste universele wet die voorschrijft wat waarbij lekker smaakt, moet nog worden aangenomen. Hét ideale kruid voor een bepaald stukje vlees? Zoiets bestaat niet. Daarvoor zijn er te veel cultureel en individueel bepaalde smaakvoorkeuren. Er bestaan wel mooie combinaties. Naar aanleiding van uw vraag raadpleegde ik Google over ‘gehaktkruiden’. Zo ontdekte ik dat de firma Versteegen hieronder een mengsel verstaat van onder andere peper, koriander, gember, foelie, nootmuskaat, majoraan en kardemom. En ik kwam erachter dat landgenoten in den vreemde zakjes van die gehaktkruiden per internet bestellen, omdat ze ‘de smaak van een goeie gehaktbal zo missen’. Blijkbaar vinden veel Nederlanders gehakt goed combineren met peper, koriander, gember, foelie, nootmuskaat, majoraan en kardemom. Persoonlijk vind ik knoflook, komijn, piment, kaneel en peterselie ook heerlijk in mijn gehakt, vooral als dat uit gemalen lam bestaat. Of een gefruit uitje, zoete ketjap, sambal en gemalen kokos door half rund/half varken. Of majoraan, geraspte citroenschil en een handje geraspte Parmezaanse kaas door kalfsgehakt. Maar ja, dat zei ik al, dat is persoonlijk. Daarom geen omnivalent antwoord op uw vraag, maar een advies: laat alle kruidenschroom varen en stort u in het onbekende. Munt en basilicum door het varkensgehakt? Probeer maar. Best lekker denk ik, vooral met chilipeper en een scheutje Thaise vissaus. U houdt van dragon? Stamp de blaadjes in een vijzel met wat grof zeezout en olijfolie en wrijf er kip mee in. Liever tijm? Waag het erop, samen met een fijngehakt ansjovisje in een marinade voor lamsvlees. Doe eens gek en bak blaadjes salie mee met varkenskarbonades. Durf kalf te combineren met kervel. Gelooft u mij: het mysterieuze groene gebeuren is een kwestie van smaak. En die heeft u zelf als geen ander.

Janneke Vreugdenhil

Keukenkwesties naarvreugdenhil@nrc.nl

Janneke Vreugdenhil heeft een kookrubriek op nrc.tv

    • Janneke Vreugdenhil