OPEC: mondiale vraag naar olie groeit minder hard

WENEN, 14 juni. De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) heeft haar voorspelling voor de wereldwijde vraag naar olie verlaagd. De hoge olieprijs en de vertraging van de economische groei remmen de vraag naar olie, vooral in de Verenigde Staten. Dit stelde de OPEC gisteren in zijn maandelijkse rapport. De OPEC verwacht nu dat de vraag naar olie dit jaar elke dag met 1,1 miljoen vaten zal toenemen, tot gemiddeld 86,8 miljoen vaten per dag. In mei lag de groeivoorspelling van het oliekartel nog 100.000 vaten per dag hoger. Volgens de OPEC werken de vertraging van de wereldeconomie, de hoge olieprijs en de milde winter sterk door in de groei van de oliebehoefte van de westerse landen. Dit wordt voor een groot deel gecompenseerd door China, India, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika. Daar verwacht de OPEC een „gezonde groei van de vraag naar olie” in de rest van het jaar. De verlaagde prognose van de OPEC komt overeen met die van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Eerder deze week verlaagde deze organisatie haar verwachting voor de olievraag ook naar ruim 86 miljoen vaten per dag. (ANP)