Ode aan de melkfles

In Rotterdam opent vandaag een tentoonstelling over een eeuw Dutch design. Samenstelster Mienke Simon Thomas licht haar keuze toe.

Melkfles, ontwerper onbekend, 1950

Kunsthistorici hebben vaak oogkleppen op. Als ze bijvoorbeeld willen weten wat in 1900 aan gebruiksobjecten werd geproduceerd, kijken ze naar de Nederlandse inzending voor de Wereldtentoonstelling in Parijs dat jaar. Maar geeft die selectie van experimentele en ambachtelijke gemaakte producten van vaak beroemde ontwerpers een goed tijdsbeeld? Het is zeker zo interessant om te onderzoeken wat niet in Parijs te zien was.

Aan het woord is Mienke Simon Thomas (53), zelf kunsthistorica en conservator van de afdeling kunstnijverheid en vormgeving bij museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Vandaag verschijnt haar boek Goed in vorm – honderd jaar ontwerpen in Nederland, waarin zij de sociaal-maatschappelijke en artistieke context van het Nederlandse ontwerp in de vorige eeuw belicht. Tegelijk opent in Boijmans de door haar samengestelde tentoonstelling Limited/Unlimited, honderd jaar Dutch design.

In deze expositie, die aanhaakt bij één van de thema’s in haar boek, zet Simon Thomas ambachtelijk gemaakte, twintigste-eeuwse objecten naast industriële massaproducten. De ambachtelijke producten zijn vaak van beroemde ontwerpers. Wie de strijkijzers, melkflessen en andere serieproducten hebben ontworpen, is meestal niet bekend. En dat is jammer, zegt Simon Thomas, want deze onbekende massaproducten zijn in veel gevallen bijzonder waardevol en innovatief vormgegeven.

Met haar tentoonstelling wil Mienke Simon Thomas een lans breken voor wat zij het ‘gewone, hardcore ontwerpen’ noemt. Op verzoek geeft ze op deze pagina een toelichting bij vier voorwerpen uit haar tentoonstelling. Een ode aan een Hema-servies en een anonieme melkfles.

De tentoonstelling ‘Limited/unlimited – Honderd jaar Dutch design’ is tot 12 okt te zien in museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam Mienke Simon Thomas: Goed in vorm, Honderd jaar ontwerpen in Nederland, Uitgeverij 010, Rotterdam, 272 blz, € 24,50
    • Arjen Ribbens